Återbruk värderas högt i ny miljömärkning för interiörer
Att återbruka möbler och inventarier ger särskilt höga poäng i den nya miljömärkningen Hållbar interiör som lanserades förra veckan. Två pilotprojekt har redan blivit certifierade.
Sedan den 26 september kan alla verksamheter som äger eller nyttjar lokaler ansöka om att få hållbarhetsmärka sina interiörer med den nya miljömärkningen för Hållbar interiör, HI-märkningen. Den bygger på ett antal kriterier som verifierats av det statliga forskningsinstitutet Rise, som också delar ut miljömärkningen. Ett trettiotal aktörer har utvecklat projektet, men det var inredningsarkitekter på företaget Indicum som sådde fröet.
– Vi tyckte att det saknades riktlinjer för hur inredningsarkitekter kan arbeta hållbart. Det fanns många certifieringssystem för byggnader och för möbler, men inget för interiörer. Vi ville ta fram en certifiering för interiörer som verkligen gör skillnad för klimatet, säger Kristin Östberg som är vd för Indicum inredningsarkitekter.
För fem år sen ansökte Indicum och ett trettiotal projektparter om forskningsanslag i en utlysning från forskningsmyndigheten Vinnova, för att utveckla en miljömärkning för hållbara interiörer. Gruppen blev beviljad stöd i alla tre steg och projektet avslutas i februari nästa år.
Under utvecklingen har projektgruppen arbetat med sju pilotprojekt med olika typer av interiörer. Dessutom har gruppen utvecklat ett digitalt hjälpmedel i form av en app, Hint, som visar prognoser för om en lokal klarar kraven för en märkning, och som guidar användare genom processen.
– Utmaningarna har varit att ta fram ett system för miljömärkning som inte är för krångligt att använda, men inte heller så enkelt att det blir ett sätt för greenwashing. Det har varit en balansgång, säger Kristin Östberg.
För att ansöka om en HI-märkning betalar företag som ansöker en summa till Rise. För att sen klara kraven ska ett antal kriterier uppfyllas. Poängen sätts i relation till hur stort klimatavtryck lokalen har.
– Miljömärkningen har särskilt stort fokus på återbruk och planlösningar som ger lågt klimatavtryck, säger Kristin Östberg.
Under projektet har det också utvecklats ett koncept för så kallade HI-coacher, rådgivare för Hållbar interiör, som ska kunna vägleda kunder under arbetet med miljömärkningen och vara uppdaterade på information och krav. En lista på godkända HI-coacher kommer att finnas på Hållbar interiörs hemsida. Under hösten skapas också ett oberoende kriterieråd som ska bevaka att Hållbar interiör följer internationella standarder för miljömärkning.
– Vi vill ha högsta nivå på miljömärkning och då finns det särskilda krav i internationella standarder, som att ha ett kriterieråd. Det betyder mycket för trovärdigheten, säger Kristin Östberg.
Deltagarna i Vinnovaprojektet Hållbar interiör:
Projektpartner är: Indicum, Rise, Voidmark, Agero innovation, JLL Corporate solutions, Tenant and partner, Tengbomgruppen, Recycling partner RP i Uppsala, Rekomo, Input interiör, Trä- och möbelföretagen, Flokk, Ogeborg, Svensk inredningsarkitektur, Littri, Palats, The works, Strategisk arkitektur, M.E.R arkitekter, Coor, Agima, Ludvig Svensson, Region Halland, VINK, Vibblaby husläkarmottagning och Svenska kraftnät.