Gå till innehållet

Arkitektur­dagar i Västerås lyfter platsens själ

Under tre dagar i maj fylls Västerås av aktiviteter om vad som skapar invånarnas anknytning till platsen och om planerade projekt.

För tredje året i rad arrangeras arkitekturdagar i Västerås, i år på temat Platsens själ. Inför dagarna efterlyste projektledaren Nora Kvassman, som är arkitekt på Västerås stad, programpunkter om platser som skapar igenkänning, trygghet och förväntan i staden, både för invånarna och besökare. Hon planerade också Västerås första arkitekturdagar i maj 2022.

– Arkitekturdagarna är ett tillfälle för oss som arbetar med att planera och utveckla Västerås att tillsammans med allmänheten undersöka Västerås atmosfär och karaktär. Vi har valt att kalla det platsens själ, skriver Nora Kvassman i ett mejl.

Arkitekturdagarna rymmer programpunkter både om stadens historiska arkitektur och planerade stadsutvecklingsprojekt. Besökarna bjuds in till bland annat visningar, cykelturer, panelsamtal och workshops.

– Sammantaget blir det lite av en gemensam platsanalys. Med mer kunskap om platsens unika förutsättningar blir vi bättre på att förstå värdet av och efterfråga omsorgsfullt gestaltade livsmiljöer i Västerås, skriver Nora Kvassman.

Programmet är skapat tillsammans med lokala aktörer inom konst, kultur, arkitektur, fastighet och skola. Medarrangörer är bland andra Sveriges Arkitekter Västmanland, Sweco architects, Västerås stadsbibliotek, Västerås konstmuseum, Västmanlands läns museum och Västerås konsthall. Alla aktiviteter är gratis men för vissa krävs föranmälan.

Mer att läsa