Arkitektkontor rekordsatsar på praktikanter
Med arton praktikanter tar Liljewall i år emot fler än någonsin. Att pausa studierna för att söka sig till ett kontor är populärt bland studenterna.
– På min utbildning har säkert fyrtio av femtio tagit studieuppehåll för praktik, säger Agnes Engström från arkitekthögskolan i Umeå.
Agnes Engström har studerat arkitektur på Umeå universitet i tre år men har nu tagit studieuppehåll. Tillsammans med fyra kollegor har hon varit på Liljewall i Stockholm sedan i september, och hon tycker att det har varit en bra mix av arbetsuppgifter på kontoret.
– Jag fick direkt komma med på platsbesök, möte med beställare och vara med och skissa på idéer. Men jag har samtidigt inte lämnats att lösa saker själv, utan har haft stöd när det behövs.
Hon hoppas kunna stanna kvar på Liljewall även under våren, men är ändå övertygad om att hon ska plugga färdigt.
– Det är en femårig utbildning av en anledning, jag är inte klar. Men jag känner inte heller någon stress över att behöva få det överstökat så snabbt som möjligt, säger Agnes Engström.
Att göra en praktik efter tre år på utbildningen är lagom, tycker Monica Österberg, HR-chef på Liljewall.
– Vi vill ha arkitekter som gjort klart sitt kandidatarbete. Då har man fått en ordentlig erfarenhet av hur yrket fungerar. Det absolut vanligaste är att våra praktikanter har gått tre år på sin utbildning, berättar hon.
Trots att Monica Österberg tycker att praktiken är en bra möjlighet för arkitektstudenter förespråkar hon inte att det blir ett obligatoriskt inslag i utbildningen.
– En längre praktik är det mest givande både för studenterna och kontoret. Om det läggs i utbildningen för byggnadsarkitekter på samma sätt som det görs för landskapsarkitekter blir praktikperioderna kortare. Då blir det inte samma kvalitet som om man är på en arbetsplats i ett halvår eller ett år.
Tips för dig som ska praktisera – eller ta emot en praktikant
Agnes Engström, praktikant:
– Våga fråga! Ofta är kollegorna upptagna, men praktiken är till stor del till för att lära sig av sina erfarna bordsgrannar.
– Jämför dig inte med kollegorna. Det är lätt att sätta press på sig själv och känna att man måste jobba lika snabbt som de andra, men kom ihåg att du inte måste vara på samma nivå.
– Använd böckerna och nätet. Under utbildningen har det varit ganska avslappnat med byggregler och specialmått, men här får det inte bli fel.
Monica Österberg, HR-chef:
– Ha en tydlig introduktion. Få praktikanten att känna sig välkommen in i företaget, se till att hen blir en i gänget. Det är bara så man kan lära sig sitt blivande yrke.
– Lär av varandra. Det handlar inte bara om att praktikanten ska lära sig, utan företaget har också mycket att lära av praktikanten. Värdesätt att de kommer in med erfarenheter och nya perspektiv.
– Ha långa praktikperioder. En praktik på ett halvår eller ett år kommer att vara mycket mer givande än en kortare, både för praktikanten och kontoret.