Arkitekternas ord om rivningshotet satte fart på debatten i Malmö
En debattartikel om rivningshotade silor i Limhamn har lett till en utställning om hur de istället kan byggas om till bostäder. Silorna har länge varit skyddade, men en ny detaljplan som ska göra det möjligt att riva dem är på gång.
– Det känns så odemokratiskt, säger Karin Hvid Rydell, en av författarna till den uppmärksammade debattartikeln.
I somras skrev arkitekten Karin Hvid Rydell och hennes kollegor en debattartikel i Arkitekten om de sex gamla silorna på Limhamn i Malmö. Limhamns hamnområde är klassisk industrimark där Skånska cementgjuteriet haft långvarig verksamhet. Nu ska delar av området förvandlas till en ny stadsdel efter en arkitekttävling som avgjordes i januari.
Silorna har i många år varit skyddade mot rivning, men i tävlingens vinnarförslag fanns det plötsligt bara en silo kvar, utan någon bostadsfunktion. I stället ska det byggas ett hundra meter högt torn intill med bostäder och butiker. Det förvånade Karin Hvid Rydell och hennes kollegor som menar att man därmed river bort platsens historia och identitet.
– Jag delade vår artikel på Facebook och det är nog det inlägg jag fått flest kommentarer på någonsin. Alla utom en tyckte att de gamla silorna ska vara kvar, säger hon.
Efter artikeln hörde representanter för Limhamns museiförening respektive miljöförening av sig.
– De var otroligt engagerade och ville att vi skulle göra något tillsammans för att rikta mer fokus på frågan, säger Karin Hvid Rydell.
De fick idén att göra en utställning och vände sig till Limhamns konsthall, som med kort varsel ställde sina lokaler till förfogande. Utställningen öppnar den 6 december och kommer att visa både nya och gamla förslag på hur silorna kan ritas om till bostäder – samt hur man byggt om silor i andra delar av världen. Texten på inbjudan lyder: ”Vi vill ha debatt! Silorna skyddas i en detaljplan som gäller till år 2030. Men på stadsbyggnadskontoret filar man på en ny plan”.
Sedan hösten 2021 finns det nämligen ett uppdrag att ta fram en ny detaljplan som ska göra det möjligt att delvis eller helt riva silorna för att ersätta dem med ny bebyggelse.
– Det känns så odemokratiskt. Det går stick i stäv med den detaljplan som ligger. Vi vill ha dialog innan en ny plan fastställs, säger Karin Hvid Rydell.
Parallellt med detta har Sydsvenskan i flera artiklar under oktober och november granskat stadsbyggnadsdirektören Marcus Horning, som var ordförande för basketklubben Malbas fram till september i år. Det är en klubb som de senaste åren fått sponsring från flera byggbolag, bland annat Trianon, som vill riva silorna på Limhamn. Enligt Sydsvenskan körde Marcus Horning över sina tjänstemän och ändrade kommunens utredning så att Trianon plötsligt fick möjlighet att riva silorna. Flera partier har nu krävt en extern utredning om jäv. Horning menar att han hållit isär sina roller.
Karin Hvid Rydell tycker att det är positivt med debatt och lokalt engagemang. Hon vill ha mer av den varan.
– Jag har bott i Köpenhamn och guidar ibland där. Jag blir inspirerad av den delaktighet som finns i Köpenhamn när det gäller arkitektur, att man för en dialog med varje område inför förändringar för att få med sig människor och lyssna på deras åsikter.