Arkitekter i Växjö agerar för att rädda stadens simhall
En aktionsgrupp i Växjö protesterar mot planerna att riva kommunens simhall från 1970.
– Jag har jobbat som arkitekt i Växjö i över 40 år och enligt mig är det en av stadens absolut viktigaste profilbyggnader. Dess betydelse kan jämställas med vad operahuset är för Sydney, säger Olof Thedin.
Växjös simhall, ritad av Åke E Lindqvist, ligger i stadsparken vid den numera renade Växjösjön nära centrum. Byggnadens framtid har diskuterats och debatterats i flera år sedan det politiska styret med Moderaterna i spetsen lovat medborgarna en ny simhall.
Olof Thedin och hans arkitektkollegor tog till orda redan för ett år sedan då det kom på tal att den gamla simhallen skulle rivas och ersättas med en ny på annan plats. Efter det har det kommunala fastighetsbolaget Vöfab gjort en statusbedömning av den befintliga byggnaden. Enligt rapporten skulle det inte bli mycket kvar av den gamla simhallen vid en renovering:
”Gjorda undersökningar och platsbesök visar på att det krävs en mycket genomgripande renovering. I princip så behålls endast betongstommen”, skriver Vöfab i sin rapport.
Olof Thedin och hans kollegor är dock övertygade om att det är både praktiskt och ekonomiskt möjligt att bibehålla Åke E Lindqvists arkitektur när man renoverar och bygger till den gamla simhallen.
– Vi har tagit fram ett eget förslag och en seriös kalkyl som visar att det blir både billigare och bättre att behålla och bygga till, säger Olof Thedin.
Eftersom han och kollegorna som vågat ta ton och engagera sig alla är pensionerade, ser han en risk för att de ska bli sedda som ”gamla nostalgiker”. Därför tog de initiativ till att bjuda in den välkände arkitekturhistorikern Martin Rörby för att han skulle komma och göra en kulturhistorisk värdering. Han intervjuades även av Sveriges Radio P4 Kronoberg där han sa att Växjö gör bort sig om man väljer att inte bevara den gamla simhallen.
– Det blev väldigt lyckat. Martin Rörby kommer utifrån och säger att vi gör självmål om vi river. Simhallen fyller 50 år i år och precis som andra byggnader i samma ålder ligger den i gränsskiktet. Den är inte tillräckligt gammal för att vi ska se värdet. Om tio år har vi troligen inte samma problem, säger Olof Thedin.
Nu har aktionsgruppen begärt företräde hos kommunstyrelsen.
– Vi vill få chansen att visa och förklara för politikerna varför de inte kan riva den här byggnaden. Vi vill förklara att kommunen i stället bör göra ett program för en förnyad simhall och utlysa en arkitekttävling för tillbyggnaden. Vi gör inte det här för att själva få jobb utan för att spara på resurser och behålla en för staden unik och värdefull byggnad. Och vi känner att vi har allmänhetens stöd, säger Olof Thedin.
Kommunstyrelsens ordförande Anna Tenje (M) säger att kommunen undersöker olika alternativ och kostnadsförslag, att det i dagsläget inte finns någon tidplan men att hon hoppas att de ska landa i något riktigt bra inom den närmsta tiden.
– Jag har full respekt för aktionsgruppens engagemang i denna fråga. Vi tittar nu på en hållbar lösning på befintlig plats och närliggande område, säger Anna Tenje.