Arkitekter i Sverige vill minska klimatavtryck enligt dansk modell
Reduction roadmap ska minska klimatutsläppen från byggsektorn och har samlat många aktörer i Danmark. Nu kommer en svensk version som också bygger på klimatvetenskapen.
– Ett konkret och användbart verktyg, enligt de svenska initiativtagarna på Wingårdhs och Krook och Tjäder.
Reduction roadmap är ett verktyg från Danmark som sätter upp gränsvärden för hur stora byggbranschens klimatutsläpp kan vara för att inte överskrida de planetära gränserna och 1,5-gradersmålet.
– Det är en gränsvärdesmodell som bygger på klimatvetenskap, IPCC och det länderna lovat i Parisavtalet. Sedan omvandlas den ner till vettiga och tydliga principer som byggbranschen kan agera efter, säger Love Berger-Vieweg, hållbarhetsspecialist på Wingårdhs.
Det gör Reduction roadmap konkret och användbar, menar han.
– Man får en tydlig koppling mellan det globala läget och den lokala nivån. Och hur exempelvis vi på Wingårdhs behöver rita våra hus för att hålla oss under gränserna, säger han.
Initiativet till den svenska versionen av Reduction roadmap togs av Love Berger-Vieweg tillsammans med Maria Tjäder, hållbarhetsspecialist på Krook och Tjäder, samt Anna Wöhler och Toivo Säwén från Chalmers i Göteborg.
De är kritiska till Boverkets förslag på gränsvärden, som de menar överskrider 1,5-gradersmålet med potentiellt tre gånger så stora utsläpp som tillåts enligt IPCC och Parisavtalet.
– Jag förstår Boverkets resonemang att tillåta en omställningstid för branschens aktörer. Men om man mäter byggbranschens utsläpp i förhållande till Parisavtalet, så finns inte den tiden, skriver Maria Tjäder i ett mejl till Arkitekten.
Reduction roadmap har fått ett stort genomslag i Danmark. Cirka 630 organisationer har anslutit sig sedan starten 2022, då den första versionen släpptes. I Sverige startade arbetet för ett år sedan.
– Vi har jobbat mycket med förankring i forskningen för att få en bra grund för initiativet. Vi har planer på att ta fram en plattform där aktörer får visa sitt stöd för gränsvärden linjerade med Parisavtalet, fortsätter Maria Tjäder.
Gruppen bakom den danska Reduction roadmap deltog nyligen på mässan Building green i Köpenhamn. Tove Sjöberg, aktiv i svenska Acan som vill minska byggbranschens utsläpp i Sverige och står bakom webbplatser som Rivningkartan och Byggutsläppslistan, var där och lyssnade.
– Det var verkligen påtagligt vilket genomslag Reduction roadmap fått inom hela branschen i Danmark. Vi inom Acan har försökt få i gång en diskussion om byggandets klimatpåverkan i Sverige, men vi tycker att det varit svårt. Det känns som om insikten är mycket större i Danmark, säger Tove Sjöberg och fortsätter:
– Vi borde prata jättemycket om det här, men det har vi inte förstått i Sverige ännu. Ska vi följa Parisavtalet har vi knappt råd att bygga något nytt. ”Byggstopp” är ett ord som man pratar om i Danmark, men så långt har vi inte kommit i Sverige.
Ida Karlsson på Chalmers i Göteborg forskar om vägen mot nollutsläpp inom byggbranschen. Hon tycker att Reduction roadmap är ett bra pedagogiskt verktyg som visar på det akuta läget.
När hon började forska 2018 pekade hennes första analyser på att byggbranschen skulle kunna reducera utsläppen med 50–60 procent till 2030 och 90 procent till 2045.
– Men när jag idag tittar på hur långt vi kommit i resurseffektivitet, cirkularitet och elektrifiering tror jag det är möjligt att reducera klimatpåverkan med 70 procent till 2030 och 97 procent till 2045. Potentialen finns där, det gäller bara att skala upp de lösningar vi har, säger Ida Karlsson.
Men byggsektorn ska så nära noll som möjligt, påpekar hon.
– Vi behöver fundera på om vi behöver bygga, och i så fall hur stort. Och hur vi kan jobba med den befintliga byggnadsstocken.