Arkitekter har egen hashtag för klimatet
Flera arkitekter planerar att delta i fredagens manifestationer för klimatet. I bakgrunden finns facebookgruppen Architects for future.
– Vårt enda mål är att byggbranschen ska efterleva Parisavtalet och bidra till att hålla planetens uppvärmning inom 1,5 grader, säger Henrik Lindholm, inredningsarkitekt och en av grundarna.
Facebookgruppen Architects for future startades i februari 2019 och har idag 421 medlemmar. Den administreras av gruppens grundare, Henrik Lindholm, Patrik Magnusson och Oskar Tagesson. De är branschkollegor som jobbar på olika arkitektföretag i Göteborg.
– Vi tyckte att det måste hända något nu. Runt omkring oss såg vi hur människor över hela Sverige inspirerats av Greta Thunbergs Fridays for future och organiserat sig under hashtaggar med ändelsen ”forfuture”. Men det fanns ingen grupp för arkitekter att ansluta till, säger Henrik Lindholm.
Gruppen hänvisar till samma forskningsfakta som Fridays for future och lyfter Boverkets siffror som säger att byggindustrin står för över 21 procent av Sveriges koldioxidutsläpp med 12,8 miljoner ton år 2016.
– Vi arkitekter har ett ansvar att bidra till minskade utsläpp. Det är vi som kan komma med de innovativa idéerna och ge kunskapen till våra kunder, till exempel om hur de kan få en klimatneutral byggnad eller skapa en cirkulär interiör, säger Henrik Lindholm.
Han tar återbruk inom inredningsarkitekturen som exempel.
– Det är ett jättebra exempel på hur kunden kan få en mer klimatsmart inredning som dessutom sänker kostnaderna, säger Henrik Lindholm.
Nu hoppas han på stor uppslutning under fredagens manifestation.
– Det känns som att vi har en upptrappning, att fler och fler intresserar sig för klimatfrågan. Vi blev till exempel inbjudna att tala vid Whites arkitekturfestival tidigare i höstas och har samarbetat med Sveriges Arkitekter om den svenska versionen av företagens klimatupprop Architects’ declare. Facebookgruppen är en sammanslutning av arkitekter från olika bolag och studenter. Det finns en kraft i att vi är så många med samma yrkesbakgrund som vill samma sak, säger Henrik Lindholm.
Arkitekter i fredagens manifestationer
Arkitekter i Göteborg mobiliserar
Sveriges Arkitekters lokalförening i Västra Götaland planerar att delta i manifestationerna i Göteborg.
”Vi möts kl. 15:00 i Bältesspännarparken under banderollen #ArkitekterFörFramtiden för att marschera mot Gustav Adolfs torg. I övrigt följer vi Global Climate Strikes program”, skriver föreningen på sin facebooksida.
Fler lokalföreningar inom Sveriges Arkitekter hakar på
Stockholms arkitektförening, Sveriges Arkitekters lokalförening i huvudstaden, uppmanar medlemmar och andra att marschera tillsammans under hashtaggen #ArchitectsForFuture som en uppmaning till politiken att genast agera i rådande klimatkris. ”I Stockholm ansluter vi till Fridays for future med samling och scenprogram klockan 13.00 på Medborgarplatsen. Sedan demonstrationståg till Mynttorget.”, skriver föreningen på sin facebooksida och uppmanar alla att ta med familj och vänner.
Sveriges Arkitekter Örebro ansluter också gemensamt till Fridays for futures manifestation med samling klockan 15.00 vid Rådhuset. Lokalföreningen i Jönköping-Kronoberg sluter upp vid Rådhuset i Jönköping respektive vid Växjö kommunhus klockan 15.00. Sveriges Arkitekter i Mellersta Norrland samlas klockan 12.00 i Sundsvall.
Arkitekturdagen i Oslo tar paus
Arkitektorganisationen NAL i Norge arrangerar Arkitekturdagen på samma tema som den pågående arkitekturtriennalen: Degrowth. Mellan klockan 13 och 15 görs en paus i föreläsningarna inne på scenen och på programmet står lunch och ett antal event ute på stan, där manifestationen äger rum, istället.
Sweco jobbar på
Medan andra strejkar kommer Swecos medarbetare att gå till jobbet för att bidra till lösningen på klimatutmaningen, skriver företaget i ett pressmeddelande. Under dagen ska medarbetarna erbjuda klimatrådgivning till sina kunder.
– Om vi på Sweco klimatstrejkar tappar 32 500 pågående uppdrag fart i klimatomställningen. Det är genom våra uppdrag och i dialog med våra kunder som vi gör som störst skillnad och den 27 september lägger vi i en extra växel med särskilt fokus på klimatfrågan, säger Ann-Louise Lökholm Klasson, vd Sweco Sverige.
Edge backar upp
Företaget Edge i Malmö backar upp manifestationerna för klimatet genom att låta sina medarbetare delta på betald arbetstid, motiverade av FN-citatet “Climate change is the defining issue of our time and now is the defining moment to do something about it.”
– Kanske kan vi inspirera fler att ta aktiv ställning och verka för en förändring, säger Jeanette Nilsson landskapsarkitekt på Edge.
KTH-studenter flyttar lektioner
Studenterna på KTH:s kompletterande utbildning för arkitekter med utländsk examen går ut och strejkar tillsammans med sin lärare Elin Strand Ruin.
– Studenterna påminde mig när jag planerade undervisning då, som vi nu har flyttat, berättar Elin Strand Ruin.
Nyréns går ut
Arkitekter från Nyréns arkitektkontor kommer att delta i fredagens manifestation, hälsar Ia Westman, landskapsarkitekt och hållbarhetschef på företaget.
– På fredagen går alla som kan på egen tid. Sedan lägger kontoret interntid för att arbeta med och diskutera hur vi kan bidra till att minska den klimatpåverkan som byggsektorn står för och hur vi kan jobba för punkterna i uppropet #architectsdeclare. Med på dessa tillfällen är alla medarbetare, sägerIa Westman.
AIX fokuserar
AIX arkitekter stödjer Fridays for future, skriver företaget i ett pressmeddelande. Den 27 september kommer klimat- och hållbarhetsfrågorna att få särskilt fokus.
– Vi kommer att hålla seminarier och diskussioner om hur vi som arkitekter kan accelerera vårt bidrag för att bromsa klimatkrisen. De medarbetare som sedan vill gå ut och manifestera frågans allvar har möjlighet att ta ledigt från arbetet och till exempel medverka i den arrangerade klimatmarschen, skriver AIX i pressmeddelandet.
Krook och Tjäder skriver på
– Vi deltar i manifestationen på olika håll i landet. Alla medarbetare är fria att delta i fredagens klimatmarsch på egen tid, meddelar Malin Lind, företagets kommunikations- och marknadsansvariga.
Med anledning av manifestationen agerar företaget också med att skriva på för Fossilfritt Sverige.
– Vi har ett stort engagemang både på koncern, lokal och individnivå, säger Malin Lind.
Semrén och Månsson är på plats
– Jag kommer att delta i fredagens strejk i Stockholm, meddelar Semrén och Månssons nya hållbarhetsstrateg Anna-Karin Nilsson.
Hon kommer att ha sällskap av ett antal kollegor på plats, dock inte hela kontoret.
– Företaget stöttar alla som vill gå dit men det sker på egen tid, säger Anna-Karin Nilsson.
Under fredagen hålls också ett utbildande möte där koncernen ska prata om vilka argument som finns för att genomföra åtgärder som gröna tak eller trästomme exempelvis, så att företaget kan stärka sin roll som rådgivare och bidra till att uppfylla punkterna i Architects’ declare.
Tengbom kan ge ledigt
– På Tengbom i Stockholm får vi ta ledigt om man vill strejka om chef och projekt tillåter det. Och det görs helt på egen tid, rapporterar en anställd på företaget som själv tagit ledigt för att delta i manifestationen.
Theory into practice är med
–Vi deltar i Stockholm, på arbetstid, hela kontoret, meddelar Karin Kjellson, en av fyra medarbetare på företaget.
Hon menar att det är ett självklart val.
– Vi arbetar med systemförändring. Business as usual är ute, omställning är inne. Att över 200 svenska arkitektkontor i veckan skrivit under en deklaration om att arbeta med öppen kod för att nå snabbare förändring visar att vi menar allvar nu, säger Karin Kjellson.
Flera på Landskapslaget deltar
– Många på Landskapslaget deltar såklart! meddelar Emily Wade, delägare på företaget.
Landskapslaget har drygt 40 medarbetare i Stockholm och de som deltar gör det på egen tid.
Radar arkitektur och planering ska också marschera
– Många på Radar arkitektur och planering skall också gå, det blir på egen tid även för oss, meddelar Joakim Forsemalm, medarbetare på företaget och fortsätter: Men vi har resonerat som så att det vore ologiskt att strejka, vi arbetar ju hela tiden med att pusha oss och våra samarbetspartners att göra bättre stadsmiljöer och byggnader. Däremot är det viktigt att delta tillsammans med andra och inspireras och känna stöd i det driv vi har.
Listan är framtagen utifrån pressmeddelanden och de svar Arkitekten fått efter sin efterlysning på Facebook den 24 september.