Gå till innehållet

Arbetslösheten ökar till 8 procent

Andelen medlemmar i Sveriges Arkitekter som lyfter a-kassa fortsätter att öka, från 7,4 procent i juli till 8 procent i augusti.

Sveriges Arkitekter rapporterar den senaste månadens arbetslöshetsstatistiken i sin återkommande Konjunkturbarometer. Enligt förbundet är den ökade arbetslösheten i augusti en följd av dels många uppsägningar under våren, dels den vanligt förekommande säsongsvariationen, då det ofta är fler som anmäler sig till a-kassan under sommaren.

Värst drabbade är fortfarande inredningsarkitekterna där arbetslösheten är 11,9 procent, vilket är en något lägre siffra än i juli då den var 12 procent. Arkitekternas arbetslöshet har ökat från 9,4 procent i juli till 10,1 procent i augusti. 

Även bland landskapsarkitekterna och planeringsarkitekterna, som hittills varit minst drabbade av arbetslöshet i lågkonjunkturen, har andelen som lyft a-kassa ökat något. Arbetslösheten för landskapsarkitekterna var 1,9 procent i augusti (att jämföra med 1,2 i juli) och för planeringsarkitekterna är den senaste siffran 1 procent (att jämföra med 0,7 i juli).

Sveriges Arkitekters chefsjurist Jens Andersson konstaterar att det är vårens uppsägningar som nu ger utslag i statistiken men att antalet ärenden hos förbundet minskat sedan dess.

– Vi har fått färre ärenden om arbetsbrister sedan i maj och hoppas att det bidrar till minskad arbetslöshet innan året är slut, säger Jens Andersson i en kommentar.

Mer om Konjunkturen

Mer att läsa