”Antingen gör vi det här nu eller så finns vi inte längre”
Företag som Skanska, Volvo cars och Astra Zeneca har tagit initiativ till ett nytt samarbete med Göteborgs stad – för att rädda den biologiska mångfalden. Stadsträdgårdsmästare Johan Rehngren är med på tåget.

Johan Rehngren, stadsträdgårdsmästare i Göteborgs stad, deltog när näringslivet, kommunen och akademin skrev under en överenskommelse för biologisk mångfald i regionen.
– Jag ser det som väldigt glädjande att initiativet till det här kom från företagen själva, säger Johan Rehngren.
Han är landskapsarkitekt i grunden och jobbar sedan sex år tillbaka som stadsträdgårdsmästare i Göteborg. I den rollen har han jobbat mycket med frågor om biologisk mångfald och ekosystemtjänster relaterat till stadsutveckling.
Johan Rehngren såg att det började komma frågor från näringslivet om just det.
– När man har en fastighet och möter saker som måste lösas behöver man ibland kolla hur ens grannar har löst det, och ibland råkar den grannen vara vi.
– Vi förstod att de sitter med samma frågeställningar som oss, och att de vill jobba positivt med dem, men för att göra det behöver de kunna titta på systemfrågor, och inte bara sådant som har med deras fastigheter att göra.
Så de bildade en samarbetsgrupp. Och eftersom det var viktigt för dem att kunna och veta och inte tycka och tro så ville de också ha med akademin. Därför är Handelshögskolan och Göteborgs centrum för globala biodiversitetsstudier, GGBC – båda från Göteborgs universitet – nu också med i samarbetet.
Johan Rehngren säger att vi har pratat mycket om utsläpp och klimatet, och mindre om den parallella kris som handlar om biologisk mångfald, men att det är en fråga som kommer att komma snabbt och brett nu. Vi står mitt i en massutrotning, och i EU:s strategi på området betonar man att ”det enda sättet att bevara kvalitet och kontinuitet i människans liv på jorden är att skydda och säkerställa den biologiska mångfalden”.
– Det betyder att antingen gör vi det här nu, eller så finns vi inte längre i den framtid som är på väg.
Är du förvånad över att storbolag som Skanska och Volvo cars också vill driva de här frågorna?
– Det tråkiga svaret är ja och nej. Ja, därför att det här är en sorts fråga som ibland uppfattas som att den ställer till det i olika processer. Nej för att de själva har mycket att vinna på att det finns biologisk mångfald på de platser där de verkar.
Det kommer också mycket lagstiftning på det här området nu, säger Johan Rehngren, så företag behöver kunna dem.
– Som företag vill man ligga steget före sina konkurrenter, så jag ser ingen paradox i att de är intresserade.
Än så länge är samarbetet ett handslag och en intention. ”Jobbet börjar egentligen nu”, säger Johan Rehngren. Det man gör nu är att ta fram en handlingsplan under året, med ett antal olika mål som inte bara låter bra utan faktiskt är avsedda att göra skillnad. Målen kommer att granskas av ett vetenskapligt råd. Varje part som sedan går med i det här samarbetet ska åta sig att arbeta med två av de formulerade målen under varje år.
– Det viktiga här är att det blir något som gör verklig skillnad. Vi har inte tid att snacka om de här frågorna, eller lova att vi kommer att göra det här så småningom. Utan vi måste börja göra det.
Arkitekter har ofta en del att göra med byggsektorn, som har en viktig roll att spela i arbetet för biologisk mångfald, och Johan Rehngren ser gärna att intresserade arkitekter hör av sig.
– Det låter kanske cheesy men vi blir glada om vi får berätta mera.
– Vi vill inte att det här initiativet ska stanna vid några företag i Göteborgsregionen utan att det ska sprida sig till fler platser, så att det blir ett första steg även i det perspektivet.