Amerikanskt universitet förevigar Sven-Ingvar Anderssons trädgård
Den svenska landskapsarkitekten Sven-Ingvar Anderssons trädgård Marnas har bevarats för eftervärlden genom ett unikt webbprojekt med hundratals bilder, initierat av Anne Whiston Spirn, professor vid Massachusetts Institute of Technology, MIT.
Sven-Ingvar Andersson var professor vid Kungliga konstakademin i Köpenhamn men sin experimentträdgård hade han nära sitt barndomshem i Södra Sandby i Skåne. Anne Whiston Spirn lärde känna honom i början av 1990-talet när hon kom till Köpenhamn för att föreläsa.
– Vi blev goda vänner och jag fick se hans trädgård för första gången, berättar hon.
När Sven-Ingvar Andersson dog år 2007 övergick trädgården i hans dotters ägo.
– Det är omöjligt att underhålla den på samma sätt som Sven-Ingvar Andersson gjorde – han hade en djup förståelse för växter och ett väldigt personligt förhållningssätt. Jag började fundera på om jag kunde skapa en webbsida där besökaren kan uppleva trädgården så som den var under hans livstid, säger Anne Whiston Spirn.
Hon valde ut bilder av trädgården, från de tusentals som Sven-Ingvar Andersson tagit från 1960-talet fram till sin död och bland sina egna, och ordnade så att MIT stod för scanningen. Det blev så småningom en diger digital samling.
– Jag insåg att med de över 600 utvalda bilderna hade vi tillräckligt för att skapa en vandring genom trädgården, en upplevelse av att faktiskt besöka den och även resa i tiden, säger Anne Whiston Spirn.
Nu finns hela projektet på www.marnasgarden.com.
– Jag vill också förmedla Sven-Ingvar Anderssons idéer om att som arkitekt skapa ett ramverk som tillåter brukarna att själva utveckla och improvisera. Han skrev om dem redan 1967 och de är högst aktuella än i dag, säger Anne Whiston Spirn.
Sven-Ingvar Andersson (1927-2007)
Sven-Ingvar Andersson föddes i Skåne och utbildade sig till landskapsarkitekt på SLU i Alnarp men flyttade tidigt till Köpenhamn och blev professor vid Det Kongelige Danske Kunstakademi som 36-åring. Bland hans verk finns Karlplatz i Wien och rekonstruktionen av Tycho Brahes trädgård på Ven. 1997 vann han Sienapriset för stadsförnyelsen runt Lunds centralstation.