Ahrbom och partner avblåser hyvling: ”Arbetssituationen ljusnar”
Ahrbom och parter har förhandlat om att göra om sina heltidstjänster till 60 procentstjänster. Men nu meddelar företaget att hyvlingen är avblåst.
– Det är en stor lättnad, säger Vanessa Flavet i fackklubben på företaget.
Det var i början av februari som Arkitekten kunder rapportera om att Ahrbom och partner, med närmare 60 anställda i Stockholm, förhandlat om att genomföra så kallad hyvling, det vill säga göra om heltidstjänster till deltid. Det man förhandlat fram var att göra om tjänsterna till 60-procentstjänster, att arbetstiden skulle fördelas måndag till torsdag, sex timmar per dag, samt att allt distansarbete stoppades.
Från början var det tänkt att hyvlingen skulle börja gälla från den 1 februari, men efter att ha fått in nya uppdrag beslutade ledningen att skjuta på det. Och nu meddelar företaget att hyvlingen avblåsts helt.
– Vi har efter vårt senaste beläggningsmöte beslutat att jobba vidare med full styrka eftersom arbetssituationen så sakteligen ljusnar och vi hoppas och tror att det värsta är över för denna gång, säger Paul Kvanta delägare på Ahrbom och partner, i ett mejl till Arkitekten.
Vanessa Flavet sitter i fackklubbens styrelse på företaget.
– Det är jätteskönt att det är avblåst och att vi slipper osäkerheten. Det är en stor lättnad för alla, säger hon.
I och med att hyvlingen nu avblåsts, blir det ny förhandling om samma sak skulle bli aktuell igen.
– Vi sköt ju fram hyvlingen en gång men nu river vi alla papper. Om det skulle bli aktuellt igen blir det en ny förhandling, säger Vanessa Flavet.
Samtligt som hon känner lättnad över att hyvlingen aldrig förverkligades, konstaterar hon att fackklubben och alla inblandade lärt sig mycket.
– Vi har lärt oss allt om hyvling, med alla paragrafer, det har varit nyttigt. Vi är bättre rustade om frågan skulle komma upp igen. Men nu kommer det inte att hända något på ett tag.
Det är dock fortfarande oklart hur det blir med distansarbetet som skulle stoppas i och med hyvlingen.
– Det har vi faktiskt inte pratat om än. I samband med hyvlingen kom det mycket från oss att det inte gick att jobba på distans när det fanns så lite att göra och vi behövde fördela uppgifterna. Men om det finns ordentligt med jobb är det lättare, då kommer det att fungera att jobba på distans, säger Vanessa Flavet.
Paul Kvanta förklarar att distansarbetesfrågan diskuteras separerat från hyvlingen.
– I dialog med fackklubben kommer vi att landa i en policy under våren, säger han.