Bilder från Gunnar Asplunds studieresa i stor utställning
En studieresa till USA och i synnerhet New York gjorde stort intryck på Gunnar Asplund som fotograferade broar, byggnadsverk och stadsliv under vistelsen. Nu ställs bilderna ut på Etnografiska museet.
Som ett led i arbetet med att rita Stockholms stadsbibliotek åkte arkitekten Gunnar Asplund 1920 på en studieresa till USA för att ta del av biblioteksarkitektur. Där besökte han bland annat New York, Indianapolis och Boston. Han fotodokumenterade resan och har skrivit närmast poetiska noteringar i marginalen på de framkallade kopiorna.
Fotografierna, som tillhör Arkdes samlingar, ställs nu ut på utställningen A way away på Etnografiska museet i Stockholm. Den röda tråden i utställningen, som curerats av Landskrona foto, är svenskarnas fotografiska blick på utlandet och innehåller bilder från 1862 fram till 2018 tagna av personer med vitt skilda bakgrunder.
– Utställningen innehåller konstnärer, vetenskapsmän, arkitekter och fotografer som haft den gemensamma viljan att resa ut i världen och ta med sig något hem, säger Karolina Mikulska, bildintendent på Etnografiska museet.
Med på utställningen finns även fotografier från journalisten Ester Blenda Nordström, konstnären Tyra Kleen, fotograferna Gerry Johansson och Christer Strömholm. Motiven sträcker sig från människoporträtt till landskap och arkitektur. På väggarna samsas ett koreanskt tempel fotograferat 1899 med en storformatsexponering av ett samtida downtown i Dar es Salaam.
Ingången till Gunnar Asplunds USA-fotografier stavas New York – som tycks ha gjort stort intryck på honom.
– Svenskar i allmänhet älskar New York. Staden är ett populärt resmål och så djupt förknippad med att vara en plats man åker till för inspiration, så det skulle vara konstigt att inte ha med staden i en utställning där man berättar om svenskar och världen, säger Karolina Mikulska.
Han reste i sällskap med överbibliotekarie Fredrik Hjelmqvist och deras respektive. Bilderna kom Arkdes till del via en donation 1988 av Gunnar Asplunds son.
Mycket av detaljerna kring Gunnar Asplunds USA-resa är okända. Ett faktum som gäller många av de fotografiska nedslag som görs under utställningen.
– Vi hoppas att utställningen kan leda till reaktioner och ny kunskap, där exempelvis anhöriga hör av sig med mer information om sammanhanget, säger Karolina Mikulska.
Utställningen pågår till och med den 24 maj 2020.