Gå till innehållet

Fick nytt cirkulärt tänk i öknen – nu driver hon ny arkitektur­­utbildning

Marwa Dabaieh lärde sig om cirkulär arkitektur när hon studerade jordhus i Egypten. Nu driver hon en kandidatutbildning i arkitektur och gestaltning vid Malmö universitet.
– Vi behöver hela utbildningar där man lär sig grunden i hur man bygger hållbart och klimatanpassar, inte bara lite spridda kurser här och där, säger Marwa Dabaieh.

– Målet är att det ska vara möjligt för de som går ut att kunna hoppa in som hållbarhetsexperter i olika projekt, där de både kan jobba med research och design. Vi når helt andra studenter än de andra arkitektprogrammen; våra studenter är väldigt hållbarhetsfokuserade.

Det säger Marwa Dabaieh, arkitekt och professor på Malmö universitet, samt programansvarig för det nya treåriga kandidatprogrammet Hållbar arkitektur och urban gestaltning.

Hon kommer ursprungligen från Egypten där hon utbildade sig till arkitekt. Hennes inriktning som forskare är biogeometri samt hållbar och miljömedveten arkitektur, en inriktning som bland annat resulterat i ett living lab-projekt där sju flyktingar byggde ett helt återanvändningsbart hus i Brunnshög i Lund.

Där lärde jag mig ett helt nytt alfabet inom arkitektur, det finns ett helt annat cirkulärt tänk där, inget går till spillo.

Marwa Dabaieh, arkitekt och professor på Malmö universitet.

Marwa Dabaieh hämtar sin största inspiration från det som kallas folklig arkitektur och under fyra år studerade hon jordhus i öknen i Egypten, vilket för alltid förändrade hennes sätt att arbeta.

– Där lärde jag mig ett helt nytt alfabet inom arkitektur, det finns ett helt annat cirkulärt tänk där, inget går till spillo.

Hon säger att hållbarhet är den nya utbildningens dna. Tillsammans med innovation och kreativitet. Programmet har tagit tre år att ta fram och ersätter den tidigare utbildningen Arkitektur, visualisering och kommunikation som nu lagts ner.

När det drog igång hösten 2023 ansökte 70 studenter om de 50 platserna. Även inför läsåret 2024 har intresset varit stort enligt Marwa Dabaieh.

– Vi försöker ligga i framkant och titta på vad som händer runt omkring oss.

Det innebär att de ratat kurser där man räknar med att arbetsuppgifterna kommer att ersättas av AI framöver, som exempelvis visualisering. De har också lagt in en termin där de öppnar upp för utländska deltagare, för att studenterna ska få möjlighet att interagera med internationella studenter.

– Hållbarhet och klimatkris kan inte enbart lösas på en lokal nivå, vi behöver samarbeta över gränserna för att få fram de bästa metoderna och resultaten, säger Marwa Dabaieh.

En person med en huvudduk och tröja visar upp en detaljerad modell av en hållbar byggnad.

Marwa Dabaieh är specialiserad på lokala, naturliga material. Hon har bland annat ritat ett hus av lera, halm och trä i Brunnshög i Lund.

Själv kommer hon under terminen att undervisa i kurser om klimatneutral och cirkulär design, konstruktion samt digital urban design. Hon hoppas att den nya utbildningen ska bidra till att fler får lära sig mycket av det hon själv lärde sig under sina år i den egyptiska öknen.

– Vi behöver hela utbildningar där man lär sig grunden i hur man bygger hållbart och klimatanpassar, inte bara lite spridda kurser här och där, säger Marwa Dabaieh.

I nuläget kommer de som går utbildningen inte automatiskt kunna bli medlemmar i Sveriges Arkitekter.

– Vi har inte fått någon fråga om att pröva denna utbildning mot vår utbildningspolicy, vilket skulle behövas för att studenter därifrån skulle kunna bli medlemmar utan individuell prövning, säger Katarina O Cofaigh på Sveriges Arkitekter.

Marwa Dabaieh ser utbildningen som en möjlig utmanare till de traditionella arkitektutbildningarna men i dagsläget mer som ett komplement.

– Nu ser vi den som en kompletterande utbildning som fyller de tomrum och behov som finns på marknaden.

Om arkitekturutbildningen i Malmö

• Kandidatutbildningen Hållbar arkitektur och urban gestaltning startade hösten 2023 på Malmö universitet.
• Utbildningen ska ge kunskap om byggnader utifrån ett socialt, politiskt, ekonomiskt och miljömässigt perspektiv. Klimatneutrala byggnader, Cirkulär ekonomi och cirkulär arkitektur, Inkludering, jämlikhet och social rättvisa är namnen på några av de obligatoriska kurserna i programmet.
• De som gått utbildningen kan i dagsläget inte automatiskt bli medlemmar i Sveriges Arkitekter, då krävs en individuell prövning.

Mer att läsa