”Om stormen lägger sig kommer jag att implementera planerna”
Gert Wingårdhs memoarer Gula fläcken är en historia om hela hans liv men han avhandlar även framtiden för det egna företaget – och gör spaningar om branschen.
– Som med alla projekt kan den ju bli uppmärksammad för något man inte själv tänkt.
Det säger Gert Wingårdh när han får frågan hur det känns inför att hans bok Gula fläcken. Arkitektens memoarer kommer ut. Nervös är han inte. Den tiden är förbi, konstaterar han.
Ett kapitel i boken handlar om hur Wingårdhs ska drivas vidare i framtiden, som en stiftelse, med kollektivt ledarskap och att det finns en tilltänkt ny vd. Förberedelserna för att bli en stiftelse började för åtta år sedan.
– Arbetet började när jag fyllde 65, jag ville vara ansvarsfull, det handlade ju om 200 människor som är mina medarbetare. Idag är vi bara 120 men det finns fortfarande ett ansvar. Jag fick erbjudande att sälja företaget och det hade jag kunnat göra, eller sätta det på börsen. Många vill ju tjäna en slant på att sälja sitt företag men jag har inte det behovet, säger Gert Wingårdh.
Planerna kan bli verklighet redan nu men tanken är att vänta en tid.
– Om jag skulle dö nu så blir det så, alla papper och allt är klart. Men nu har vi en lågkonjunktur och jag tänker att jag ska styra genom den stormen. Om stormen lägger sig kommer jag att implementera planerna, säger Gert Wingårdh.
I en stiftelse finns en styrelse som tillsätter en exekutiv ledning som väljer medarbetare.
– Planen är att jag själv initialt ingår i styrelsen tillsammans med några fler villiga som jag utsett, för att sätta en fortsatt riktning. Men sen är det medarbetarna som väljer styrelse, säger Gert Wingårdh.
Samtidigt som han berättar att hans eget kontor i framtiden ska gå mot ett kollektivt ledarskap, är Gert Wingårdhs spaning att framtidens arkitektkontor är litet och personupphängt.
– Det fungerar fortfarande utmärkt med kollektiv, där ser vi ju White som exempel som hållit den fanan högt. Den vägen är för de stora kontoren, säger han och fortsätter:
– Men jag tror att vi nu är inne i en all time high för medbestämmande och grupparbete. Vi har ännu inte skördat något av det som datoriseringen möjliggör. Med nya digitala verktyg kommer det att vara fullt möjligt att vara ett litet namnkunnigt kontor med stor slagkraft. Små kontor kopplade till mycket kompetenta individer är framtiden.