Gå till innehållet

Arkitekt på annan plats

Majoriteten av landets yrkesverksamma arkitekter jobbar på privat arkitektkontor, kommun eller statlig myndighet. Men när Arkitekten i nummer 4 granskar vilka arbetsplatser som finns i Sveriges Arkitekters medlemsregister dyker det också upp några mer udda ställen.
– Arkitektyrket är användbart till mycket men det tänker inte alla på, säger Ingegärd Gyllenswärd, Sveriges Arkitekter.

Sveriges arkitekter har cirka 10 000 yrkesverksamma medlemmar. Merparten – drygt 80 procent – uppger ett privat företag som sin arbetsgivare. I de allra flesta fall ett större eller mindre arkitektkontor.

Men 1 300 medlemmar har ett arbete där de är en av få eller den enda arkitekten. Här finns de små enmanskontoren och de mindre kommunerna. Men också mer oväntade arbetsplatser som SVT, Systembolaget, Volvo och Säkerhetspolisen. Arbetsplatser som kanske inte alla arkitekter har i tankarna om de blivit av med jobbet. Eller bara vill ta ett nytt steg i karriären.

– Arkitektyrket är användbart till mycket, men det tänker inte alla på, säger Ingegärd Gyllenswärd, som arbetar med kompetensutveckling och kursverksamhet på Sveriges Arkitekter.

Ingegärd Gyllenswärd tror därför att framtiden för arkitekter är ljus, även om det är tufft på arbetsmarknaden just nu.

Arkitekter behövs och det finns många olika roller de kan ta sig an, menar hon.

Vi är analytiska och vana vid att vara problemlösare. Men vi måste bli bättre på att berätta det och marknadsföra oss.

Ingegärd Gyllenswärd, arbetar med kompetensutveckling på Sveriges Arkitekter.

– Vi har en gedigen, bred och komplex kompetens som kan användas i många yrken. Vi är analytiska och vana vid att vara problemlösare. Men vi måste bli bättre på att berätta det och marknadsföra oss.

Att det finns en spännande arbetsmarknad utanför kontoren är inte så känt i kåren, menar hon.

– Nej och framför allt inte bland de unga. Man tror att man ska hamna på ett arkitektkontor och sedan stanna där och rita hus. Men tänker man så är man sårbar för marknadens svängningar.

• Läs hela artikeln och alla intervjuer i Arkitekten nr 4, som kom ut i juni.

En person med glasögon och långt hår sitter vid ett skrivbord och arbetar på en bärbar dator med klistermärken. Rummet har ett runt fönster och en dekoration format som en propeller.

Linda Svederberg, projektledare på kommunala energibolaget Öresundskraft: ”Klimatfrågan blir mer verklig”

– Jag är projektledare på energibolaget Öresundskraft med uppgift att docka Helsingborgs och Ängelholms stadsutveckling med Öresundskrafts energisystemplanering. Mitt jobb är att få ihop de två världarna.

En man med glasögon tittar genom ett butiksskyltfönster som visar barnkläder och skyltdockor med hattar och klänningar. Butikens inre syns i bakgrunden.

Jörgen Wallentin, arkitekt på Kappahl: ”Som att rita en liten ministad”

– Jag är anställd på Kappahl och ritar nybyggnader och ombyggnader. Först gör vi en inredningsplan. När den är bestämd tar vi fram byggplaner, golv- och takritningar, färgsättning och hur fasaden ska se ut.

En kvinna med en gul skyddsväst och en gul hjälm står på en ofärdig byggarbetsplats.

Astrid Stenberg, inhouse architect på Tekniska museet: ”Jag jobbar mer med visioner”

– Mitt jobb är att vara en brygga mellan fastighetsavdelningen och utställningsavdelningen och ha en arkitektonisk blick på huset som helhet.

En kvinna med hijab och en svart skjorta står utomhus med växter i bakgrunden.

Marita Al-ghorabi, trygghetsstrateg föreningen Fastighetsägare i Järva: ”Trygghet är superintressant för mig”

– Arbetet handlar bland annat om att hjälpa fastighetsägare som behöver stöd med att skapa trygga utemiljöer samt att genomföra inventeringar där vi och boende protokollför saker i utemiljön som är trasiga eller upplevs otrygga.

En person i vit skjorta sitter i förarsätet på en bil, med en hand på ratten och tittar genom den öppna sidorutan.

Gunnar Wijk, senior arkitekt på Volvo cars: ”Jag har alltid varit intresserad av bilar”

– Jag jobbar i en grupp med fyra arkitekter och inredningsarkitekter på Volvo cars. Vi ritar alla ytor som möter de anställda, som kontor, restauranger, omklädningsrum och labbytor.

En kvinna med glasögon och en blå sjal sitter ensam på en bänk i kyrkan, där ljuset är svagt.

Lena Winbladh, fastighetschef Svenska kyrkan Malmö: ”Ville jobba med kulturmiljölagen”

– Jag är fastighetschef på Svenska kyrkan i Malmö. Vi har hundra fastigheter totalt, varav 23 kyrkor och åtta kapell. Åldern på fastigheterna varierar från medeltid till cirka år 2000.

En man med kort, fixat hår och ljus skäggväxt står framför en tegelvägg. Han har på sig en vit skjorta och en mörk jacka. I bakgrunden syns träd och delar av ett hustak.

Joacim Haag, fastighetsutvecklare på Balder: ”Variation på beställarsidan”

– Sedan 2017 är jag fastighetsutvecklare på Balder. Efter att ritat projekt åt Balder blev jag erbjuden en position som nu gör mig till motpart till tidigare kollegor och ansvarig för olika utvecklingsprojekt.

• Jobbar du också på en ovanlig arbetsplats för en arkitekt? Berätta i kommentarsfältet! (På grund av krav på moderering ser du inte ditt inlägg direkt.)

Mer om Arkitekt på udda plats

Mer att läsa