”Skyll inte på kalkylerna när byggandet krisar!”
När bostadsbyggandet är nere på noll borde byggentreprenörerna sluta skylla på kalkylerna och i stället satsa på nytänkande och innovation.
Överallt kan man läsa att bostadsbyggandet är nere på noll detta trots ett enormt behov av nya bostäder. Handfallna står bostadsbyggarna och påstår att ”man inte får ihop kalkylen…” Vad betyder det egentligen? Alla som jobbar med kalkyler för entreprenörer använder ett beräkningsprogram som Wikells. Kvadratmeterpriserna som matas in i programmet bygger på historiska data. Det vill säga vad det kostade att bygga för ett, två och tre år sedan. Alla som har läst grundläggande kurs om marknadsekonomi vet att kostnad inte är samma sak som pris. En kostnad bygger på historiska data medan priset sätts efter tillgång och efterfrågan. Vi har just passerat en av de mest lönsammaste perioderna i byggsveriges historia. Att göra kalkylera på data från ett-två år sedan är inte rimligt i den nya ekonomiska situation som råder.
Under de goda lågränteåren steg byggpriserna i takt med bostadspriserna. Branschen dopade sig på tron att allt gick att sälja oavsett pris. Ledmotivet var att bygga så snabbt som möjligt. Från att projektera genomtänkta byggnader under ett till ett och ett halvt år skulle det projekteras på sex månader helst utan systemtänk och då var grundläggningen redan påbörjad. Byggfel löstes på plats, udda möten döljdes med exklusiva material och allt såldes innan öppning med suggestiva 3d-renderingar. Den affärsmodellen håller inte längre.
Innan ni entreprenörer hinner skylla på kalkylerna igen vill jag bara påminna om att bygga i Sverige är dyrast i världen! Det krävs nytänkande och innovation.
Att som företag producera en vara som folk inte har råd med är ingen bra affärsmodell. Tänk om Volvo skulle gå till regeringen med deras nya bilmodell och säga ”den är för dyr, kan staten betala mellanskillnaden?”. Likadant är det med bostadsbyggandet. Man måste klara av att bygga det som folk har råd med. Och innan ni entreprenörer hinner skylla på kalkylerna igen vill jag bara påminna om att bygga i Sverige är dyrast i världen! Det krävs nytänkande och innovation, det är nog alla överens om. Jag ska inte påstå att jag har alla svaren, men jag ska ge några tips:
Tid: Nu finns tid att rita och projektera genomtänkta rationella byggnader. Byggnader som är materialsnåla med stor andel upprepning. Lägg fokus på bra genomtänkta lösningar där varje kvadratmeter vårdas med omsorg. Den processen måste få ta tid.
Digitala hjälpmedel: Med dagens BIM-verktyg kan man bygga hela byggnaden virtuellt innan man ens tagit första spadtaget. Genom att förutse alla utmanande moment kan man tidigt justera utformningen så att tiden för byggnation på plats begränsas. Vill man spara pengar är det tiden på byggarbetsplatsen som måste begränsas.
Rationalitet: Byggnader är komplexa med många installationer. Att tidigt i processen identifiera och utforma system som är miljövänliga, rationella och yteffektiva sparar både på material och utförandekostnader. Miljöcertifieringar har länge understrukit vikten av strategiskt tänkande vid val av system för att hålla nere driftkostnader på sikt.
Detta tror jag är några av ingredienserna för framtidens bostadsbyggande.
Niclas Hedin är arkitekt SAR/MSA.