Valfråga 7: Så tycker partierna om detaljplanen
Inför valet har Arkitekten låtit de åtta riksdagspartierna svara på nio arkitekturpolitiska frågor. Idag handlar det om detaljplanen som hinder eller som viktigt steg i en demokratisk process.
Fråga: I den politiska debatten pekas ofta detaljplaneringen ut som ett hinder för byggande snarare än en process som säkrar avvägningen av olika intressen i det demokratiska samhället. Vad vill ni göra med dagens krav på detaljplan?
Centerpartiet: Vi vill förenkla reglerna, i synnerhet utanför detaljplanelagt område. Mer av privat initiativrätt borde tillåtas och vissa planfrågor bör kunna hanteras med stöd av översiktsplanerna.
Liberalerna: Det finns anledning att fortsätta undersöka om det är möjligt att utveckla fördjupade översiktsplaner som instrument, vilka då i vissa lägen skulle kunna överta den roll som detaljplaner har i dag. Särskilda detaljplaner skulle då bara behövas i mer komplicerade fall.
Moderaterna: När det finns en gällande detaljplan ska bygglov kunna beviljas utan att en ny detaljplan upprättas, under förutsättning att byggnaden inte skiljer sig påtagligt från omkringliggande bebyggelse. Detsamma ska gälla om detaljplan saknas. I kombination med att tillåta privat initiativrätt kan detta korta processen väsentligt.
Kristdemokraterna: Detaljplaner måste vara levande dokument och ha ett bäst före-datum efter sin genomförandetid, givetvis med hänsyn till historisk, kulturhistorisk eller konstnärlig synpunkt.
Socialdemokraterna: Den socialdemokratiskt ledda regeringen har tagit initiativ till att förenkla planprocessen för fler bostäder. Vi vill fortsätta förenklingsarbetet, bland annat med hjälp av digitaliserade detaljplaner, men har hela tiden med avvägningen mellan de olika intressen som finns i ett detaljplanearbete.
Vänsterpartiet: En konkret åtgärd för att styra att det byggs bostäder som människor efterfrågar är att förändra plan- och bygglagen. Vi vill ge kommunerna möjlighet att reglera upplåtelseformen för bostäder genom bestämmelser detaljplan. Förutsättningarna för att använda översiktsplaner på motsvarande sätt bör ses över.
Miljöpartiet: Detaljplanen är ett viktigt instrument men det betyder inte att PBL och dess tillämpning inte kan effektiviseras och förbättras. Flera av de åtgärder vi tagit fram i regeringen under mandatperioden har tagit sikte på att processen inte ska behöva vara mer omfattande än vad som är nödvändigt i det enskilda fallet.
Sverigedemokraterna: Vi vill införa en form av mellansteg mellan översiktsplan och detaljplan där obligatoriskt samrådsförfarande med länsarkitekt, kommunarkitekt, civilsamhället och medborgarna införs som regel för att belysa olika intressen. Detta för att kunna uppnå en mer trivsam och hållbar gemensam miljö i framtiden.
Missa inte: Imorgon svarar partierna på frågan om arkitektutbildningens dimensionering.