Valfråga 6: Så tycker partierna om slopade bygglov
Inför valet har Arkitekten låtit de åtta riksdagspartierna svara på nio arkitekturpolitiska frågor. Idag handlar det om hur har partierna ser på undantag från kravet på bygglov.
Fråga: En populär politisk lösning är att införa undantagsregler för bygglov för att förenkla och snabba på byggandet. Är det rätt att överlåta ansvaret för komplexa tillämpningar och bedömningar till enskilda medborgare?
Centerpartiet: Vi vill se fortsatta regelförenklingar för att skapa mer flexibilitet genom privat initiativrätt, kortare planprocesser och fler bygglovsbefriade åtgärder. En maxgräns för handläggningstiden för överklaganden behöver införas och sakägarkretsen minskas. Vi vill också tillåta kommunal försöksverksamhet för att snabba på planprocesserna.
Liberalerna: Om frågan handlar om att utöka möjligheten till bygglovsbefrielse och undantag från krav på bygglov är svaret ja. Vi ser ett utrymme att fortsätta förenkla, bland annat genom befrielse för bygglov för enklare altaner.
Moderaterna: Vi anser att det är rätt att ge enskilda medborgare mer makt att själva bestämma över sin egendom, exempelvis sitt hus.
Kristdemokraterna: Ja i flera avseenden är det möjligt. Vi har på flera sätt verkat för utökade bygglovsbefriade åtgärder där Attefallshuset är det kanske mest kända.
Socialdemokraterna: Komplexa tillämpningar och bedömningar bör ske genom bygglov. Men enklare åtgärder ska kunna vidtas utan bygglov. Till exempel att på en- och tvåbostadshus i detaljplanelagt område göra en liten tillbyggnad som balkong, burspråk eller uppstickande byggnadsdel eller att uppföra väderskydd för kollektivtrafiken.
Vänsterpartiet: Nej vi tycker inte det är lämpligt med undantagsregler för bygglov. Även om det i huvudsak är privatbostäder som omfattas av undantagen, finns det risker med att tillåta förändringar som innebär att kulturmiljöer förvanskas utan att samhällets specialister tillåts granska dessa i förhand.
Miljöpartiet: Att helt och hållet överlåta ansvaret för komplexa tillämpningar och bedömningar till enskilda medborgare bör inte göras när gemensamma värden och offentliga rum påverkas. Vi riskerar också få ett svåröverskådligt och otydligt regelverk.
Sverigedemokraterna: Vi är för förenklingar av plan- och bygglagen. Undantagen som vi har sett från regeringens sida har dock inte gynnat bostadsmarknaden på ett så bra sätt som man hade kunnat göra.