Tre tomter klara till svenska Europan
I år är det ovanligt svårt att hitta tomter till tävlingen för arkitekter under 40 år men svenska Europan har nu säkrat sitt deltagande med Västerås, Karlskoga och Varberg.
– Vi fortsätter att ta emot anmälningar av nya tomter, säger Carolina Wikström på svenska sekretariatet.
Ekonomiska begränsningar på grund av pandemin har gjort att flera länder i Europa har haft svårt att ställa upp med tomter i den 16:e omgången för tävlingen Europan som drar igång i mitten av april. I fredags möttes alla deltagarländer under ett digitalt möte. Både i Finland och i Nederländerna har två tomter dragits tillbaka, en tomt i Spanien drogs tillbaka medan mötet pågick. Hittills är 37 tomter anmälda jämfört med förra årets 47.
– Det har varit väldigt svårt i år, vi märker absolut av coronaeffekten. Flera svenska kommuner som tidigare hade tackat ja har sent fått hoppa av, säger Carolina Wikström som tillsammans med Frida Öster driver det svenska sekretariatet för tävlingen.
Svenska Europan har satt tre tomter som gräns för att kunna delta och i sista stund för att tävlingen ska kunna genomföras har kontrakt skrivits med de tre kommunerna Varberg, Västerås och Karlskoga som ställer upp med var sitt tävlingsområde.
– Det känns verkligen bra. Nu vet vi att Europan Sverige blir av och vi fortsätter att ta emot anmälningar av nya tomter fram till åtminstone slutet av februari så det blir förhoppningsvis fler, säger Carolina Wikström.
Att inte kunna träffas fysiskt har också förändrat arbetsformerna för Europan. I slutet av september arrangerades Europan-dagen som en kombination av fysisk och digital närvaro. När Europan Europa håller sitt gemensamma möte i januari då alla tomter presenteras kommer det ske helt digitalt.
Årets tema för tävlingen är Living cities och det kopplas samman med den antagna arkitekturpolitiken i Sverige, Gestaltad livsmiljö.
– Juryn kommer därför ha ett särskilt öga på hur förslagen lever upp till arkitekturpolitiken, säger Carolina Wikström.
Alla som kan erbjuda ett tävlingsområde kan delta i Europan, det gäller både kommuner, myndigheter och privata fastighetsaktörer.
– Det viktiga är att de äger en tomt och att de har som avsikt att genomföra det vinnande förslaget, säger Carolina Wikström.
Styrelse för Europan 16
Anders Johansson (ordförande), Helena Bjarnegård, riksarkitekt, Christer Larsson, LTH arkitektskolan, Leif Brodersen, 2BK arkitekter, Kieran Long, Arkdes, Fredrik Drotte, Sveriges Arkitekter, Malin Wennerström, KTH arkitekturskolan, Britt Olofsdotter, Stockholms senioruniversitet, Carolina Wikström, generalsekreterare, Frida Öster, generalsekreterare.