Gå till innehållet

Vecka 4: Kommunpris, stenpris och Mies-nomineringar

Köksträdgården i Höglundaparken i Jordbro har vunnit Haninge kommuns arkitekturpris. Landskapsarkitekt är Sofia Andersson, Haninge kommun. Trädgården, som vann genom omröstning bland tre nominerade på webben, har sittplatser, grillar och ätbara växter. ”Genom projektet har Jordbro fått en riktigt pärla till samlingsplats att uppleva – med alla sinnen”, står i motiveringen.

Link arkitektur med ansvarig arkitekt Marius Lorentzen vinner Bjuv kommuns arkitekturpris för nya bostadshus med 47 hyresrätter. Juryn berömmer originell placering av de tre byggnadskropparna och lekfulla loftgångar med broar. ”Den originella utformningen tillsammans med blandningen av klassisk stil med moderna inslag är ett fint attribut till Bjuvs stadskärna”, skriver juryn.

Söndrums församlingsgård har vunnit Halmstad kommuns arkitekturpris. Arkitekt är Sweco architects med ansvarig arkitekt Margareta Diedrichs. ”En ny ljus och modern samlingsplats vars gestaltning tar sitt avstamp i platsens höga kulturhistoriska värden. Den vackert restaurerade Staffanssalen har fått dirigera placering och utformning av nya tillägg” står i motiveringen.

Josefine Kastberg och Arkkas arkitekter har tilldelats Stenpriset 2023 för gestaltningen av Skogsvillan, ett rustikt stenhus på en skogstomt vid en sjö i västra Sverige. ”En nio ton tung köksö i granit förankrar huset med löftet om att vara en samlande kraft för framtida generationer”, skriver juryn i utlåtandet. Priset delas ut av Sveriges Stenindustriförbund till ett projekt där natursten använts estetiskt, hållbart och nyskapande.

Hage i Lund, av norska Brendeland och Kristoffersen, samt tillbyggnaden av Liljelvalchs i Stockholm (bilden), av Wingårdhs, är de enda svenska och två av de totalt 40 utvalda projekten som bland över 300 förslag går vidare med chans att vinna EU:s Mies van der Rohe award. Ett antal finalister kommer att utses i februari och vinnare annonseras i april.

Mer att läsa