Gå till innehållet

Vecka 24: Carl Larsson, Den goda staden och Solnas stads­miljö­pris

Minimalistisk kök med ett långt bord i trä, vita stolar, hängande lampor och stora fönster mot en trädgård. Hyllor med krukväxter längs väggarna.

Maija Virkki har mottagit Carl Larsson-stipendiet i arkitektur 2024, 57 000 kronor, för sitt arbete med att kombinera stampad jord och skiftesverk i trä i gestaltningen av ett hotell i Klippan i Göteborg. Projektet är ett studentprojekt i kursen Building tectonics på Chalmers. I motiveringen lyfts att det handlar om ”traditionella konstruktionsmetoder med låg klimatbelastning” och att Maija Virkki ”visat prov på enastående förmåga att gestalta en komplex byggnad på en intrikat plats”.

Svartvitt porträtt av en man med skägg, kort hår och klädd i en mörk skjorta. Han står mot en vit bakgrund.

Rickard Stark på Okidoki arkitekter är en av stipendiaterna 2024 i Riksbyggens jubileumsfond Den goda staden. Han får 150 000 kronor till projektet Femprocentsmodellen som handlar om att underlätta för bostadsrättsutvecklare med flera att bidra till minskad hemlöshet. Övriga stipendiater är masterstudenterna Sanna Karlsson och Marcus Johansson, KTH, som får 50 000 kronor för projektet Identitet och förändring. August Nilsson, Claus Bech Danielsen och Elisabeth Dalholm får 200 000 för Att skapa tillit och trygghet i utsatta bostadsområden.

Ett modernt flervåningshus med böjd fasad och många rektangulära fönster fotograferat från en närliggande bro vid solnedgången. En person går på bron i högre förgrund.

Kvarteret Poolen, som med tredimensionell fastighetsbildning kombinerar badhus med kontor, har vunnit Solnas stadsmiljöpris. Arkitekt för kontoret är Strategisk arkitektur (ansvariga Göran Ekeroth och Kristian Lönn) och arkitekt för simhallen är AIX (ansvarig Johan Janssen). ”Detta pionjärprojekt har visat nya sätt att samverka mot ett gemensamt mål. Arkitekturen håller en mycket hög kvalitet, där tegel och rundade former håller ihop volymen” skriver prisjuryn.

Har du också vunnit eller blivit nominerad till ett pris eller en utmärkelse, stort som smått? Eller fått ett stipendium? Tipsa oss! Mejla info och bild till arkitekten@arkitekt.se och skriv ”Priser och utmärkelser” i ämnesraden.

Mer att läsa