Gå till innehållet

Yellon och Cobe ritar höghus i Stockholm

Danska Cobe och svenska Yellon ska rita ett 110 meter högt bostadshus i historiska Gasverksområdet i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. De fick uppdraget efter det parallella uppdraget Stadsljus.

I maj utlyste den medlemsägda bostadskoncernen OBOS ett parallellt uppdrag om fastigheten Gasklocka 4 i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. I uppdraget låg att skapa ett landmärke förankrat i Gasverksområdet, ett industrihistoriskt område som ritades av Ferdinand Boberg i slutet av 1800-talet.

Fyra arkitektteam bjöds in att tävla om uppdraget som gavs namnet Stadsljus. De fyra bidragen har bedömts utifrån kriterier som konceptstyrka, stockholmsk identitet, relationen till platsen och bostadskvalitet. Bedömningsgruppen har nu beslutat att rekommendera förslaget från arkitektteamet bestående av de två arkitektkontoren Cobe och Yellon för genomförande.

– Den största utmaningen har varit att förena ett exteriört uttryck för staden och platsen med de allra bästa bostadskvalitéerna, säger Fredric Scherman, Yellon, och Dan Stubbergaard, Cobe, i ett gemensamt uttalande, enligt ett pressmeddelande.

Det utvalda bidraget består av tre cylindrar med 30 våningar som totalt rymmer 300 lägenheter och kommer att sträcka sig 110 meter över havet. Bedömningsgruppen har bestått av representanter från OBOS, Stockholms stad, samt arkitekterna Gert Wingårdh och Andreas Martin Lööf.

– Byggnadens utformning är en samtida tolkning av en historisk kontext, precis det vi vill se när Stockholm växer, säger Torleif Falk som är stadsarkitekt på Stockholms stad och som suttit i bedömningsgruppen, i pressmeddelandet.

Mer att läsa