Gå till innehållet

White vinner regeringens exportpris

White arkitekter är mottagare av regerings exportpris för de kulturella och kreativa näringarna.

Regeringens exportpris uppmärksammar svenska exportframgångar inom de kulturella och kreativa näringarna och det delades ut av bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell.

– White Arkitekter är ett utmärkt exempel på hur företag inom de kulturella och kreativa branscherna med innovativ design driver omställningen för en hållbar framtid, säger han.

White arkitekter har tidigare år varit nominerade till priset och i år gick det alltså hela vägen.

”Sedan 1951 har White arkitekter medverkat till att forma det svenska samhället. Med genuin kunskap om hållbar stadsutveckling har kontoret vunnit flertalet internationella projekt och fört skandinavisk design ut i världen”, står att läsa i motiveringen.

– Vi är hedrade att som det första arkitektkontoret vinna regeringens exportpris. Det får oss att känna stolthet samtidigt som det är en bekräftelse för hela branschen att vi genom arkitektur kan bidra till att positionera Sverige utomlands, säger Whites vice vd Carl Bäckstrand i ett pressmeddelande.

I motiveringen står också att ”White har länge gått i bräschen för cirkulär arkitektur och hållbara livsmiljöer med visionen att alla projekt ska vara klimatneutrala från år 2030”.

Projekt som nämns i samband med årets pris är kontorets träbyggnader Sara Kulturhus i Skellefteå, Nodi i Hovås och Magasin X i Uppsala.

Mer att läsa