Gå till innehållet

Världens arkitekter firar

Danska arkitektföreningen samordnar evenemang och svenska tidskriften Arkitektur öppnar upp det digitala arkivet under Världsarkitekturdagen den 7 oktober.

När Världsarkitekturdagen, World architecture day, skapades för nästan fyrtio år sen var det för att den internationella arkitektorganisationen UIA ville påminna om världens kollektiva ansvar för att skapa mänskliga livsmiljöer. Sedan dess infaller Världsarkitekturdagen den första måndagen i oktober varje år, i år sammanfaller det med FN:s World habitat day.

Temat för Världsarkitekturdagen 2024 är att stärka deltagande inom stadsplanering. Enligt UIA spelar unga arkitekter en viktig roll i att forma hållbara stadsmiljöer och att förespråka social rättvisa.

Dagen firas på olika sätt över världen. I Danmark samordnar den danska arkitektföreningen evenemang och aktiviteter i hela Danmark, med temat att visa arkitekturens betydelse i samhället. På programmet finns bland annat stadsvandringar, utställningar, verkstäder och mingel.

Ett svenskt initiativ är att tidskriften Arkitektur öppnar upp sitt digitala arkiv kostnadsfritt för medlemmar 7–11 oktober, något som annars bara är tillgängligt för prenumeranter. I arkivet finns hela 2000-talets publicerade projekt, temanummer och fördjupningar på den digitala arkivsidan eller i appen.

Mer att läsa