Vårdarkitekten: ”Mitt yrke känns väldigt meningsfullt”
Hon blev vårdarkitekt av en slump, men älskar sin inriktning. Kombinationen teknik, process och gestaltning har fängslat Catherine Hugosson i två decennier.
När Catherine Hugosson tog examen 1998 var marknaden dyster. Hon tänkte att det gällde att få in en fot och bestämde sig för att ta det arkitektjobb hon fick. Efter en första projektanställning såg hon en annons från FL arkitekter som hade vårdarkitektur som fokus.
– Det var en ren slump och ingen inriktning jag tänkt på innan. Men det visade sig vara jätteintressant, säger Catherine Hugosson.
Komplexiteten och variationen är det som gör att hon aldrig tröttnar.
– Jag måste sätta mig in i vad verksamheten gör: behandlar de cancerpatienter eller nyförlösta mammor? Jag måste ha koll på arbetsmiljöreglerna och förstå tekniken som sätter förutsättningarna. Och någonstans i det vetenskapliga och tekniska ska jag rita för att människor ska läka i miljön. Det känns väldigt meningsfullt.
Det är numera belagt att saker som utsikt, ljud- och ljusmiljö samt material- och kulörval förkortar patienters vårdtid och minskar behovet av smärtstillande. Ändå är den stora utmaningen i Catherine Hugossons yrke att få med just gestaltningsdelen.
– Tekniken och ekonomin blir gärna det som styr, så som arkitekt måste man kämpa för de andra värdena, motivera varför de också spelar roll.
Efter nästan fyrtio år i Stockholm, varav tjugo som vårdarkitekt på flera olika kontor, längtade hon hem till ”sin landsända” i Västra Götaland. När Liljewall sökte medarbetare till vårdgruppen i Göteborg blev steget möjligt.
– Det senaste åren har det gjorts stora investeringar inom sjukvården, så marknaden är väldigt bra. Att nu dessutom byta stad och kontor känns lite som en nytändning.
Catherine Hugossons tips på vårdfördjupning
1) Börja med att söka dig till ett arkitektkontor som ritar vårdlokaler. Det är mycket som du bara kan lära dig på en arbetsplats.
2) Ta del av de rapporter och utbildningar som ges av Centrum för vårdens arkitektur på Chalmers. De har koll på de senaste rönen om utformning av lokaler inom vården.
3) Som vårdarkitekt behöver du följa regionalpolitiken. Våra uppdragsgivare är politiskt styrda och du måste veta om det är investeringar på gång.
4) Sätt dig in i hur multiresistenta bakterier och virusepidemier som covid-19 påverkar vårdarkitekturen. Våra uppdragsgivare kommer att fråga oss om det.
5) Bli inte en fackidiot – rita annat än vårdarkitektur då och då. En bandyhall eller ett köpcentrum i verktygslådan ger bra erfarenheter.