Gå till innehållet

Välbesökta arkitektur­­luncher i Falkenberg

Falkenbergs stadsarkitekt Malin Jarl och Sveriges Arkitekters lokalförening i Halland har etablerat en ny mötesplats: arkitekturluncher.

Malin Jarl är stadsarkitekt i Falkenberg sedan år 2022 och började med arkitekturluncherna för en bredare skara i höstas.

– Syftet är att ventilera olika aktuella ämnen samt höja intresset för allt som har med arkitektur och gestaltad livsmiljö att göra. Målgruppen är politiker, främst kommunstyrelsen och byggnadsnämnden, samt tjänstepersoner och folk i branschen. En del kommer långväga ifrån Varberg och till och med Göteborg nu också, säger Malin Jarl.

Luncherna hålls en gång i månaden. Den senaste var 27 februari. Då talade Cajsa och Björn Liljequist som tillsammans driver Lilje arkitektur i byn Färgaryd utanför Hyltebruk om kulturmiljö och byggnadsvård under rubriken Värdet i det redan byggda. Redan veckan innan hade rekordmånga, 56 personer, anmält sig.

Kvinna med glasögon och kort blont hår mot en neutral bakgrund.

Malin Jarl, stadsarkitekt i Falkenberg.

Nu planeras vårens kommande luncher. Tanken är att varje tillfälle ska fokusera på ett särskilt tema som ger inblick i aktuella trender, utmaningar och möjligheter inom arkitekturens värld.

– Jag har just nu kontakt med en militär från arméstaben för att se om han har möjlighet att komma hit och prata om alltifrån skyddsrum, säkerställandet av rent vatten, robusthet och infrastruktur. Det är ju också samhällsplanering som berör oss alla! Den 14 maj kommer författaren och före detta stadsarkitekten Madeleine Brandin, säger Malin Jarl.

Madeleine Brandin har precis utkommit med romanen Frk Husgafvel: passionerad stadsarkitekt, om hur det är att arbeta som stadsarkitekt i en liten kommun i södra Sverige.

Mer att läsa