Gå till innehållet

Utopias vision för Nya Hovås får pris i Cannes

Det svenska kontoret Utopia Arkitekter får pris av tidskriften Architectural Review på fastighetsmässan Mipim i Cannes. De prisas för sin stadsplanevision för Nya Hovås i Göteborg inom kategorin Regeneration and Masterplanning.

Architectural Review MIPIM Future Projects Awards lyfter fram framtidsprojekt som är ”exempel på innovativ och enastående arkitektur som på ett framgångsrikt sätt har svarat på uppdraget” (reds. översättning). I år prisas 32 projekt från åtta länder och inom elva kategorier. Bland dem finns svenska Utopia Arkitekter som får pris för sin stadsplanevision för andra etappen av Nya Hovås i Göteborg i kategorin Regeneration and Masterplanning.

Utopia Arkitekter tog 2016 hem det parallella uppdraget att ta fram en stadsplan för fortsatt utveckling av Nya Hovås i södra Göteborg. I områdets andra etapp vill Utopia skapa en stadsmässighet med hjälp av levande bottenvåningar, ett parkrum kring ån genom området, en spårvagnssträckning genom stadsdelen och cykel- och gångstråk. Dessutom innehåller visionen ytor för kontor, simhall, biograf, bensinmack och parkering. Mattias Litström är ansvarig arkitekt för projektet.

Den 15 mars presenteras en slutlig vinnare bland de nu 32 prisade projekten.

Mer att läsa