Utländska arkitekter kan få tillfälliga medlemskap
Över 500 utländska arkitekter har fått sina utbildningar erkända i Sverige sedan år 2010. Nu erbjuder Sveriges Arkitekter tillfälliga medlemskap till dem som fortfarande väntar på att få sin examen godkänd av Universitets- och högskolerådet.

Nu kan utländska arkitekter bli medlemmar i Sveriges Arkitekter medan de väntar på att deras utbildning granskas av Universitets- och högskolerådet, UHR.
Hittills i år har 99 utländska arkitekter fått sin arkitektexamen erkänd av Universitets- och högskolerådet. Det är 32 personer fler än vid samma tid förra året. Nästan hälften av arkitekterna har utbildningar från Syrien.
Allt fler nyanlända arkitekter vill också bli medlemmar i Sveriges Arkitekter. Men eftersom medlemskapet kräver akademisk examen som motsvarar den svenska arkitektexamen och eftersom Universitets- och högskolerådets granskning av examina kan ta upp till ett år, har förbundets styrelse beslutat att inrätta ett tidsbegränsat medlemskap för dem som skickat in sina handlingar till myndigheten men fortfarande väntar på beslut.
– Det finns yrkesverksamma arkitekter som inte har kunnat bli medlemmar för att deras utländska examen ligger och väntar på validering, säger Ulrika Nyh, förbundsjurist på Sveriges Arkitekter.
Universitets- och högskolerådet bedömde förra året totalt mer än 8 500 utländska akademiska examina. Bland dessa fanns 112 arkitekter som fick sin utbildning erkänd. Länder som toppar statistiken är, förutom Syrien, även Iran, Irak, Ryssland, Polen och Storbritannien.
Universitets- och högskolerådet kan inte redovisa hur många potentiella arkitekter som är under bedömning men troligtvis kommer det slutliga antalet för 2016 att innebära en ökning från förra året.
– Antalet arkitekter följer ganska väl vår generella ärendeökning. Jag tror mellan tummen och pekfingret att vi kommer att bedöma cirka 130 mot arkitektexamen i år, säger Cecilia Ulfsdotter, enhetschef på avdelningen för bedömning av utländsk utbildning vid Universitets- och högskolerådet.
Det är alltså dem som fortfarande väntar på att få sin examen erkänd som kan komma i fråga för det tillfälliga medlemskapet i Sveriges Arkitekter och därmed, likt ordinarie medlemmar, få förbundets hjälp med till exempel anställningsavtal och löneförhandlingar.
– De med tidsbegränsade medlemskap har samma rättigheter och skyldigheter som alla andra. Om deras examen är godkänd efter tolv månader blir de ordinarie medlemmar. Om inte avslutas medlemskapet, säger förbundsjurist Ulrika Nyh.