Gå till innehållet

Utemöbler från Konstfack visas i Milano

Ett nytt sätt att se på möbler i utemiljö testas nu av publiken på designveckan i Milano. Tre studenter från Konstfack är på plats.

Studenter från utbildningen Inredningsarkitektur -och möbeldesign på Konstfack deltar i en utställning i ett gammalt bad i Milano, en plats som inte tidigare har används under designveckan. På måndag kvällen öppnade utställningen för de första besökarna.

– De vällde in till badet för att prova utemöblerna, säger Freja Ullert som är en av de tre studenterna som är på plats för att representera Konstfack.

Freja Ullert

I mörkret fick hon för första gången se hur hennes sittbänk fungerade i utomhusmiljö när den lyste med ett glödande ljus. I stommen löper en list med ledljus som en röd tråd från mark, genom bänk och ner i marken igen.

– Om flera bänkar skulle ställas upp skulle tråden lysa som en varm ledstjärna för besökare, säger Freja Ullert.

Bänken är en variation på den så kallade Fästmansbänken som uppmuntrar till intima samtal utan att de sittande rör vid varandra. Ryggstödet i Freja Ullerts tolkning är en tydlig gräns mellan de sittande men sätena är vrida något emot varandra för att uppmuntra till samtal.

Helena Gahnhed visar en typ av dagbädd, formad som tre rosa kuddar på en röd stomme, för att ge möjlighet att också kunna ligga ner och bidra med ett mjukare uttryck i utemiljöer. Dario Samardzic har gjort en bänk i stål som integrerar naturen genom att övergå i en skyddande spiral kring ett träd.

– Tanken är att möblerna ska skapa konversationer och det har de verkligen gjort redan. Jag har till exempel fått idéer om att använda solceller för att driva ledljuset i min bänk, säger Freja Ullert.

De är i Milano för att representera ytterligare tre objekt från utställningen Outdoor diversity, där uppgiften på Konstfack vara att skapa nya typer av utemöbler anpassade till olika platser och som visades första gången på Stockholm furniture fair.

– Efter mässan i Stockholm har Helena Gahnhed redan samarbete med Vollsjö och jag har också samtal med en producent. Nu ska det bli spännande att se hur möblerna tas emot internationellt, säger Freja Ullert.

Around the water

Utställningen Around the water är arrangerad av tidskriften Rum, Konstfack, Malmsten, Glänta design och Svenskt Trä och visas under Milan Design Week,  9-14 april. Och är en nysatsning för att etablera området vid badet Bagni Misteriosi Milanosom en plats för skandinavisk design och arkitektur. Här deltar också ytterligare tio företag. Paviljongen är ritad av arkitektbyrån Hesselbrand.

Under Milan Design Week pågår också utställningen Hemma gone wild kurerad av Joyn Designstudio och som visar bidrag från Ung svensk form 2019, HDK, Beckmans samt flera skandinaviska företag. Utställningen är ett resultat av designprogrammet Swedish Design Moves, regeringens satsning på Sverige som designdestination, och drivs av Visit Sweden i samarbete med Svensk Form, ASFB – Association of Swedish Fashion Brands, Sveriges Arkitekter, TMF (Trä- och Möbelföretagen) m fl.

Mer att läsa