Gå till innehållet

Umeå sparkar rektorn

Umeå arkitekthögskolas rektor Peter Kjær har fått sparken efter att Umeå universitet på eget initiativ granskat Arkitekthögskolan. Enligt utredningen saknas orsak för flera resefakturor, det ska också ha funnits en omfattande representation som brutit mot universitetets alkoholpolicy.

Revisionsrapporten pekar på att det i flera fall saknats dokumentation om resefakturor och representation, något som gjort det omöjligt att fastställa om utgifterna varit arbetsrelaterade eller inte. Utgifterna för representationen har också överstigit det tillåtna beloppet. Umeå universitets rektor Lena Gustavsson menar att förtroendet för Peter Kjær inte går att reparera och har beslutat att omgående påbörja rekryteringen av en ny rektor.

– Skattemedel ska användas aktsamt och efter de regelverk som finns. De brister som nu framkommit är helt oacceptabla. Den som representerar universitetet måste kunna göra det på ett förtroendefullt sätt, säger Lena Gustavsson i ett pressmeddelande.

Peter Kjær fick beskedet i ett mejl från rektor medan han var på konferens i Uruguay om just arkitektutbildning. När Arkitekten når honom på telefon strax innan pressläggning vill han inte kommentera beskedet innan han hunnit prata med Lena Gustavsson själv. I ett mejl till redaktionen skriver han:

“Jag vill tillägga att jag har trivts otroligt bra med jobbet. Vi har nått ganska långt på fyra och ett halvt år och jag tror att om utvecklingen fortsätter så får vi en arkitektskola som står på konstnärlig grund. Den har ett gott internationellt rykte tack vare att vi har rekryterat högt kvalificerade internationella medarbetare. Våra många utländska samarbetspartners är glada över den goda stämningen bland studenterna, och studenterna jobbar otroligt engagerat. Besöker man UMA ser man att det är ett laboratorium för arkitektur. Jag önskar skolan all lycka i framtiden.”

Sveriges Arkitekters vice ordförande Örjan Wikforss, som sitter i styrelsen för arkitekthögskolan i Umeå, är chockad.

– Jag har inte sett något av det jag nu läser om.

Att revisionen pågick fick han reda på för bara några dagar sedan. Om Peter Kjærs arbete har han bara gott att säga.

Mer att läsa