Gå till innehållet

UMA:s doktorander lämnar skolan

Nu är det klart att de fyra doktoranderna på Arkitekthögskolan i Umeå flyttar till KTH i Stockholm.
– Jag vill inte längre bli förknippad med UMA och allt som hänt där, säger en av doktoranderna.

Gruppen av doktorander är redan på plats på sin nya studieort i Stockholm.

– KTH och forskarskolan Resarc har varit väldigt generösa, jag har haft en arbetsplats här sedan i juni, säger en av doktoranderna som Arkitekten talat med.

Doktoranden är en i gruppen av fyra som kollektivt kom fram till att de ville lämna UMA. Deras förklaring är att arbetssituationen blivit ohållbar sedan den nya rektorn Ana Betacour tillträdde i början av 2015.

– Hon gick till personangrepp, försökte förstöra relationen mellan mig och min handledare och vi blev av med våra arbetsplatser. Allt var avskräckande, jag kunde inte fortsätta arbeta på ett professionellt sätt i den miljön, säger doktoranden som vill vara anonym.

Ana Betancour svarar inte på frågan varför doktoranderna lämnar UMA men hänvisar till Ingrid Söderbergh, kommunikatör på fakulteten för teknik och naturvetenskap, som bekräftar doktorandernas flytt.

– De kommer att avsluta sina doktorandstudier på KTH och har fått bra villkor, säger hon.

UMA kommer att anställa nya doktorander och rekrytering av den första pågår redan. Skolan befinner sig nu också fem månader in i ett årslångt utvecklingsprojekt som leds av externa konsulter.

– Många åtgärder har vidtagits för att strukturera upp skolan. Ambitionen är att gå vidare och lämna kaoset och oroligheterna bakom oss. Det sjuder av såväl god undervisning som god stämning, säger Ingrid Söderbergh.

Mer att läsa