Gå till innehållet

Tre amerikanska podcasts

På andra sidan Atlanten produceras massor av podcasts just nu. Här är några bra, som uppdateras ofta.

archinect_sessions-logo

Archinect (USA)

Är främst en sajt som är den amerikanska motsvarigheten till Archileaks, dit vem som helst kan bidra med material. Podcasten leds av Archinects något babbliga redaktörer som blandar inslag om högt och lågt. Innehållet har nutids- och nyhetsprägel då podden uppdateras varje vecka. Ger en inblick i hur dagens amerikanska arkitekter ser på samtiden. En säsong finns inspelad, en ny är på gång.

Provlyssna: Avsnitt 37, Parisian Exports and Silicon Valley Imports

 

99-invisible

99% Invisible (USA)

Lågmäld men välregisserad design- och arkitekturpodcast som i korta koncentrerade avsnitt berättar om intressanta byggnader och företeelser. Programledaren och journalisten Roman Mars kan glädjas åt att hans podcast, som laddats ner fler än 40 miljoner (!) gånger, är en av världens populäraste. Ett av avsnitten gjordes i våras om till ett underhållande TED-talk som finns att se på www.ted.com.

Provlyssna: Avsnitt 172, On Location

 

Space-Place

Space + Place (Kanada)

Ett radioprogram från universitetsradion i Calgary som läggs upp som podcast i efterhand. Programledaren Amery Calvelli är en av universitets lärare och i podden blandas intervjuer om tillgängliga städer med diskussioner om social rättvisa och hållbarhet. Calvelli håller sig inte bara inom Kanada utan kontaktar experter och lokala aktivister världen över. Avsnitten är ofta insiktsfulla och har ett nyfiket förhållningssätt. Uppdateras en gång i månaden.

Provlyssna: Avsnitt 45, Sacred Capital

Mer att läsa