Gå till innehållet

Svenskt team bland vinnarna i stor internationell tävling

Mitt i Nevadaöknen får tio vinnande team i tävlingen LAGI Fly ranch 2020 bygga sina förslag på morgondagens infrastruktur. Centralt för det svenska bidraget The Loop är att synliggöra människans del av kretsloppet.
– Vi ville ta något tråkigt och tabu och göra det vackert och viktigt, säger Julia Andersson, en av arkitekterna bakom förslaget.

Den internationella tävlingen LAGI Fly ranch 2020 är ett samarbete mellan organisationen Land art generator initiative och avknoppningen till Burning man-festivalen: Burning man project. Arrangörerna har bjudit in designteam från hela världen till att skapa morgondagens infrastruktur; förslagen ska vara hållbara och konstnärliga.

Teamet bakom The Loop lärde känna varandra på Borderland, en skandinavisk motsvarighet till Burning man-festivalen. Idéarbetet började med en tanke om att använda något naturligt som urin och avföring till att bidra till ett cirkulärt system, alltså att inte låta något gå till spillo och att maximera användningen av det vi redan har.

– Med The Loop vill vi hylla det naturliga kretsloppet och visa hur människan är en del av naturen, säger Julia Andersson.

Julia Andersson.

För att lyckas med det använder The Loop sig av etablerade tekniker: Solvärme desinfekterar och torkar bajset som blir organisk gödning till träd, buskar och blommor; kisset blandas med vatten och ger näring åt hydroponiska grönsaksodlingar. Spillvatten cirkuleras genom ett system av renande slambäddar, vattentrappor och hydroponiska odlingar, innan det återförenas med naturen.

– Växterna och vattnet ska gynna den biologiska mångfalden, på så vis gestaltar vi hur människan inte bara kan vara en integrerad del av ekosystemet, men också bidra till en rik och levande natur, säger Julia Andersson.

Teamet kommer att använda lokala material, såsom lera, halm och trä, för att bygga The Loop. I priset ingår nämligen att alla tio vinnare ska få bygga fungerande prototyper på plats i Nevadaöknen.

– Det är en otrolig möjlighet och det ska bli jättespännande att få arbeta med människor från hela världen. Tillsammans ska vi utforska gränsen mellan infrastruktur, konst och arkitektur, säger Julia Andersson.

Byggnaden inkluderar allt från toaletter och växthus med hydroponiska grönsaksodlingar till kök med tillhörande köksträdgård, samlingsytor och badhus.

I april ska de tio vinnarna ha ett första uppstartsmöte. Tanken var att byggandet skulle komma i gång i slutet på sommaren, men coronaviruset gör startdatumet osäkert.

Julia Andersson berättar att hon inte träffat sina kollegor en enda gång under arbetet med The Loop, alla möten har skett digitalt.

– Vi är väldigt taggade på att börja realisera det här projektet. Vi hoppas att vi snart kan ses och bygga en prototyp i vår närmiljö i Sverige.

 

LAGI fly ranch 2020

  • Tävlingsområdet är 1 500 hektar stort och ligger i Nevadaöknen.
  • I uppdraget skulle de tävlande bland annat ta fasta på innovation, hållbarhet och konstnärlighet när de skapade sina off grid-förslag.
  • Organisationen Land art generator initiative (LAGI) har som mål att påskynda klimatomställningen till förnybar energi.
Teamet bakom The Loop

Arkitekten Julia Andersson, designern Per Dahlgren, konstnärerna och entreprenörerna Olle Bjerkås och Mathias Gullbrandson, samt landskapsarkitektstudenten Anna Johansson.

Mer att läsa