Gå till innehållet

Svenska projekt prisades under Mipimveckan

Två svenska byggnader i den mindre skalan vann juryns gunst under den internationella fastighetsmässan i Cannes 15-18 mars.

Att det lilla bostadsrättshuset Katscha med blott 30 lägenheter i centrala Norrköping låg bra till i Mipim Awards trots konkurrensen från flashigare utländska projekt kom som en överraskning för projektets arkitekter Ingrid Reppen och Kai Wartiainen.

– Det är mest större projekt på mässan. Jag trodde inte vårt var tillräckligt spektakulärt. Det är ett personligt projekt med ett känsligt förhållningssätt, berättar en något omtumlad Kai Wartiainen.

Anledningen till att Katscha vann klassen för bostäder tror han hänger ihop med lägenheternas kvalitet.

– Varje bostad är storskalig men rymmer tydliga kontraster mellan det intima och det offentliga, och dagsljuset har fått spela en avgörande roll.

Sjöräddningsstation på Rörö. Arkitekter är Kjellgren Kaminsky, beställare Svenska Sjöräddningssällskapet.

Sverige visade framfötterna också i Architectural Review Future Awards som delades ut kvällen före. Där prisades Kjellgren Kaminsky för en sjöräddningsstation på Rörö i Göteborgs skärgård. Juryn var förtjust men hade svårt att kategorisera projektet och valde därför att instifta en helt ny priskategori, Jeu d’Esprit, fritt översatt en “lekfull” kategori, där Kjellgren Kaminsky alltså blev de första pristagarna.

– Det är ett unikt projekt som svar på en unik fråga, som kanske aldrig kommer att få en egen kategori, konstaterade Johan Brandström som tog emot priset tillsammans med Joakim Kaminsky.

Architectural Review Future Awards är en av få utmärkelser som tilldelas ännu ej uppförda projekt. Årets omgång var den femtonde.

Mer att läsa