Gå till innehållet

Svenska paviljongen i Dubai blir en skog

Alessandro Ripellino arkitekter vann den inbjudna projekttävlingen om att gestalta den svenska paviljongen som ska uppföras på världsutställningen Expo 2020 Dubai.

”Det är ett vackert och fantasieggande möte mellan tät nordisk skog och arabisk mönsterverkan.”

Det säger tävlingsjuryn om det vinnande förslaget till Sveriges paviljong vid världsutställningen i Dubai som startar om knappt två år.

Vinnarförslaget har mottot The Forest och är framtaget av svenska Alessandro Ripellino arkitekter i lag med Paris- och New York-baserade Studio Adrien Gardère samt italienska Luigi Pardo architetti.

En av förutsättningarna i tävlingen var att arkitekterna skulle ”utgå från svenskt ursprung med enkla naturmaterial”. Ytterligare en förutsättning var att den svenska träindustrin förväntas sponsra med byggmaterial, varför ett krav var att paviljongen ska byggas i just trä.

Vinnarförslaget är inspirerat av skogen med öppna utställningsytor med trädstammar och sammanträdesrum i trädkojor. Dubai har en dygnsmedeltemperatur som oftast överstiger 30 grader och vinnararkitekterna vill att deras paviljong ska fungera som ”en sval oas i den heta omgivningen”.

– Sammantaget är The Forest ett förslag som inte kommer att lämna besökaren oberörd, skriver juryn i sitt utlåtande.

Innehåll från YouTube

Det här innehållet levereras från en extern tjänst. Genom att visa det accepterar du tjänstens dataskyddspolicy

Källa: https://www.youtube.com/watch?v=RKizUl6I7Ws

Alessandro Ripellino är glad över att hans team fått uppdraget och berättar om bakgrunden till konceptet:

– Vi har valt metaforen och idén om skogen, därför att skogen gör minst två viktiga saker som träffar mitt i det tema som den svenska paviljongen vill ta upp. Skogen är fri för alla –  det är en öppen och tillgänglig miljö. Den andra delen som är viktig för utställningen är att skogen är en co-creation-miljö, där en ekologisk process alltid skett och liv genereras genom gemensamt arbete med träd och organismer som arbetar ihop.

Ripellino tror att förslaget vann eftersom teamet lyckats skapa en följsam helhet i de olika delarna.

– Utställningen och byggnaden arbetar tillsammans för att stärka den här upplevelsen. Väldigt mycket av vad arkitektur ska göra är att interiörer och utsida ska lira ihop, för det är då man stärker den totala upplevelsen.

Näringsminister Mikael Damberg (S) lyfter fram vikten av paviljongens betydelse på Expo Dubai och spår att The Forest kommer vara särskilt framgångsrik:

– Jag är imponerad och tycker att det är ett spännande val av tema. Både för att skogen representerar Sverige på ett så tydligt sätt – 70 procent av Sveriges yta är täckt av skog och det är en viktig del av vår identitet. Men det är också en viktig del av begreppet hållbarhet för oss, vi använder oss av skogen allt mer för att ersätta fossila bränslen och fossila material.

Regeringen har satt upp som mål att det svenska deltagandet i Expo 2020 ska ske på ett hållbart sätt. Samtidigt har Förenade Arabemiraten vid upprepade tillfällen kritiserats av människorättsorganisationer för att exploatera gästarbetare.

Hur ska Sverige och det svenska deltagandet i Expo 2020 genomföras på ett socialt- och miljömässigt hållbart sätt?

– Jag räknar helt kallt med att den här byggnaden kommer ha väldigt mycket hållbarhetstänk i sig. Men den sociala dimensionen har varit viktig för Sverige också. Vi har varit nere flera gånger och träffat Expo 2020-ledningen och betonat hur viktigt det är med arbetstagarnas rättigheter och att man inte ska tro att man bara kan smälla upp det här och att man kan utnyttja personalen. Det har vi sett att vi fått stort gehör för. Så nu finns de här frågorna i kravställningen mot alla aktörer som är där.

De hundratals trädstammarna är av limträ och golv och tak är av prefabricerade bjälklagsplattor i trä. Förslagsställarna har tänkt att den varma utomhusluften ska kylas naturligt genom stammarnas och trädkojornas skugga och det ljusa tunga stengolvet.

Vinnarteamet:

  • Alessandro Ripellino arkitekter genom Alessandro Ripellino, Hanna Palmgren och Malin Bergman samt Emelie Saltas och Joar Mattsson.
  • Studio Adrien Gardère genom Adrien Gardère, Francesca Galdangelo, Marc Sarrazin, Carole Pflendler, Marina Khemis, Janet Mifflin Christensen och Veronique Paties.
  • Luigi Pardo Architetti genom Sandra Persiani och Luigi Pardo.
Övriga team som deltog i tävlingen:
  • Wingårdhs, Monica Förster, Sanna Gebeyehu
  • Sweco Architects + Grand Public, Tierra Grande Productions
  • Belatchew + WSP, Fritz Halvorsen, Bea Szenfeld
Om tävlingen:

Tävlingen arrangerades av Kommittén för Sveriges deltagande i världsutställningen i samarbete med Sveriges Arkitekter.

Mer att läsa