Gå till innehållet

Succéprojekt har svårt att hitta praktikplatser för nyanlända

I fjol ledde en skräddarsydd kurs för arbetslösa arkitekter med utländsk examen till jobb för nästan alla som deltog. Men i år riskerar några av deltagarna att missa chansen till praktik eftersom kontoren har för mycket att göra.

– Alla skriker efter kompetens samtidigt som vi har de här jätteduktiga, erfarna personerna som bara behöver lite handledning för att kunna komma i gång, säger Josefin Dorkhom på A-direkt.

Hon är initiativtagare till kursen Projekterande arkitekt som ges tillsammans med Arbetsförmedlingen och Yrkesakademin. Under den närmare sex månader långa utbildningen varvas teori med praktik på ett arkitektkontor. Efter premiäromgången i fjol fick 10 av de 13 som gick klart utbildningen jobb direkt. Det är ett av de bästa utfallen som Arbetsförmedlingen haft i en rekryteringsutbildning.

– Det är så himla roligt, det har varit en otroligt lyckad satsning, säger Carina Paulsen, ansvarig för arbetsmarknadsutbildningen på Arbetsförmedlingen Stockholm City.

Josefin Dorkhom.

Josefin Dorkhom.

Men när succén nu ska återupprepas är det betydligt svårare att hitta kontor som kan bidra med praktikplatser – flera har tackat nej med förevändningen att de har för mycket att göra.

– Generellt är det de stora kontoren som backar, de som faktiskt borde ha lättast att ställa upp, säger Josefin Dorkhom som sedan den 20 februari har hört av sig till över 100 arkitektkontor.

I dagsläget saknas praktikplats för fem personer och det betyder att kursstarten som är planerad till den 2 maj kan komma att skjutas upp för dem. Förra året var det två personer som fick börja med att läsa in den teoretiska delen på heltid i väntan på en praktikplats istället för att varva studier och arbete som resten av gruppen. Även om det inte är optimalt kan det bli aktuellt även i år.

Josefin Dorkhom är förvånad över att så få kan tänka sig att prova nya vägar för att hitta kompetensen och samtidigt göra något för personer som vill komma igång med sitt yrke och få ett socialt umgänge i sitt nya land. Men hon har inte gett upp.

– Jag har lagt ut fler krokar och kommer gärna ut och berättar hur det här fungerar. Det handlar inte om välgörenhet utan det här är erfaren, kompetent arbetskraft som är debiterbar. Sedan gör det dessutom gott för både kontoret, personen och samhället, säger Josefin Dorkhom.

Mer att läsa