Gå till innehållet

Stipendier: Bruno Mathsson-priset till Chris Martin

Den tidigare Guldstolsvinnaren toppar listan över en rad arkitekter som fått stipendier under sommaren.

Chris Martin har tilldelats Bruno Mathsson-priset 2020. Han är utbildad vid Royal College of Art i London och driver tillsamman med Magnus Elebäck Massproductions, en verksamhet där de i dag ansvarar för såväl formgivning som tillverkning, distribution och marknadsföring av möbler. Chris Martin prisades med Guldstolen år 2009 för ståltrådsstolen Tio. Bruno Mathsson-priset är ett stipendium på 250 000 kronor.

Johanna Larsson, arkitektstudent vid Chalmers, har utsetts till årets Rom-stipendiat av Stiftelsen Anna Ahrenbergs fond för vetenskapliga m.fl. ändamål. Stipendiet är på 75 000 kronor och Johanna Larsson ska utveckla sin kunskap om restaureringskonst och underhåll av historiskt värdefulla byggnader genom litteraturstudier om Roms olika tidsepoker och på plats i Rom utveckla sin förmåga att använda tecknandet som undersökande verktyg.

Arkemi i Stockholm har erhållit 300 000 kronor i stipendium från Stockholms Byggnadsförenings Jubileumsstiftelse. Stipendiet delas ut vart tredje år som bidrag till lösandet av en för byggnadsfacket betydelsefull fråga. Arkemi arbetar med ett projekt som underlättar utformning, dimensionering och kalkyl av byggnader konstruerade av korslaminerat trä. “KL-trä är ett fantastiskt material med stora potentialer, som kan hjälpa oss att drastiskt reducera byggindustrins klimatpåverkan. Idag är det inte alltid lätt för oss arkitekter att argumentera för massivträ”, säger Kayrokh Moattar, arkitekt och vd på Arkemi.

Riksbyggens jubileumsfond Den goda staden har delat ut fyra stipendier 2020:

Jing Jing, arkitekt och doktorand vid KTH och Tigran Haas, arkitekt, docent och biträdande professor vid KTH, får 160 000 kronor för projektet Lindrad ensamhet för bättre och gladare städer.

Anna Braide, tekniklektor och doktorand på Chalmers, får 200 000 kronor för att undersöka hur man lyckats leva upp till de högt ställda ambitionerna om energi, flexibilitet och social gemenskap i Bostadsprojektet Brf Viva i Göteborg.

Hanna Erixon Aalto och Ania Öst, arkitekter och adjunkter på Arkitekturskolan KTH, får 200 000 kronor för projektet Arkitekturstrategier för Stockholms gröna kilar med syfte att utmana den rådande idén om naturen som en motsats till staden.

Andreas Olsson och Thomas Hevele, studerande vid LTH, får 20 000 kronor för att utreda Problematiken kring värmeböljor och höga inomhustemperaturer.

Mer att läsa