Gå till innehållet

Skola i Kina blev årets byggnad på WAF

Brittisk-kinesiska arkitektstudion Approach design har ritat skolan som vann pris för bästa byggnad på World architecture festival, WAF.

Under den internationella arkitekturfestivalen World architecture festival, WAF, som i år arrangerades under tre dagar i Singapore, delades priser ut i flera kategorier. Priset för bästa byggnad i kategorin Building of the year gick denna gång till Huizhen high school i Ningbo, av Approach design studio i London, i samarbete med Zhejiang-universitet i Kina.

– Arkitekterna har lyckats skapa en skola där designen uppmuntrar till promenader, frisk luft och möjlighet till reflektion, säger Paul Finch, programdirektör för WAF, i ett pressmeddelande.

Skolan ligger i Ningbo i Jiangbei-distriktet och är byggd som utspridda träbyggnader med klassrum i skogen, förenade av slingrande stigar. En ramp leder upp till ett svagt sluttande tak med en föreläsningssal och en takpark med idrottsanläggningar som kan användas av allmänheten på helgen.

– Vårt fokus handlade inte bara om att designa en skola, eller att arbeta med nya former, rum och material, utan också om att designa ett nytt skolliv och föra in naturens kraft i byggnaden, säger Di Ma, direktör på Approach design studio, i pressmeddelandet.

Pris för bästa interiör i kategorin Interior of the year gick under festivalen till interiören av det nybyggda flerbostadshuset 19 Waterloo Street i Sydney, av australiensiska SJB. Första pris för framtida projekt, Future project of the year, blev The probiotic tower, av Design and more international, Egypten.

Pris för bästa landskap, Landscape of the year, blev Benjakitti Forest Park: Transforming a brownfield into an urban ecological sanctuary av thailändska Thurenscape.

Brittiska Arup fick priset WAFX som ges till det projekt som bäst använder design och arkitektur för att hantera stora världsfrågor, inklusive hälsa, klimatförändringar, teknik och etik, för ett projekt som ger oljeriggar ny funktion som datacentra.

Mer att läsa