Gå till innehållet

Sent firande av Asplunds lagerhus i Eslöv

Nu prisas ombyggnaden av Asplunds lagerhus i Eslöv – 15 år efter att det gjorts om till bostadshus. Beslut om rivning var redan klubbat men några entusiaster med arkitekt Curt Salomon-Sörensen i spetsen lyckades rädda byggnaden. Utmärkelsen kom lagom till hans 95-årsdag.

Bostäderna i Brf Lagerhuset i Eslöv var inflyttningsklara redan 2008, men det är alltså först nu det fått Eslövs kommuns byggnadsvårdspris.  

Den 9 januari i år fyllde arkitekt Curts Salomon-Sörensen 95 år, då fick han reda på att ombyggnaden hade tilldelats priset i oktober 2023. 

– Jag var bjuden på hans 95-årskalas och höll ett tal där jag nämnde det, säger Magnus Skiöld, styrelseordförande för det projektutvecklingsföretag, Granitor (tidigare Midroc), som gjorde ombyggnaden.  

Turerna runt Asplunds lagerhus har varit många. Länge hotades det av rivning, trots rivningsförbud; fråga om byggnadsminnesförklaring hade väckts. Tanken att göra om det till muséum fanns. Ingen ville dock ta på sig upprustningskostnaderna. År 2000 klubbade därför Eslövs kommun igenom ett rivningsbeslut. Aktionsgruppen Lagerhusets vänner bildades året därpå. En som engagerade sig var Curt Salomon-Sörensen. Hans förslag vara att rita om lagerbyggnaden till bostäder. En entreprenör som var villig att köpa fastigheten och göra ombyggnaden engagerades. 

– Någon tid innan slet han med oss till ett annat av Asplunds lagerhus, men där var grävskoporna redan i gång, säger Magnus Skiöld, så drivkraften och entusiasmen var det inget fel på.

En man i blå kostym som står på en balkong.

Arkitekten Curt Salomon-Sörensen fyllde 95 år i januari och är fortfarande engagerad i arkitekturfrågor.

Intresset för äldre byggnader och framför allt för Gunnar Asplunds byggnader har Curt Salomon-Sörensen haft länge. Som arkitekt i fjärde generationen och en far som arbetat med Gunnar Asplund på Carl Westmans arkitektkontor, så är det inte så konstigt.

Lagerhuset i Eslöv var ett av nio ritade av Asplund. De byggdes ursprungligen som beredskapslager för spannmål efter första världskriget. Två av magasinen finns fortfarande kvar. Det i Varberg är q-märkt och används fortfarande som lager och det i Eslöv, ursprungligen uppfört 1918, innehåller numer bostäder. Det är också ett av Sveriges högsta bostadshus i trä.

En röd byggnad på en bro.

Asplunds lagerhus i Eslöv byggdes ursprungligen år 1918 och byggdes om till bostäder 2008.

En utmaning var att placera trapphuset i de kvadrat till balksystemet som lagerhuset var uppbyggt av. Målet var att bevara balkar och pelare så långt som möjligt. Delar av den ursprungliga stommen är fortfarande synlig i lägenheterna och skapar karaktär. Fasaderna fick dock göras om en del. Fönstren var för små för bostäder. Att brandisolera en trästomme kan vara ett problem, men det löstes också. 

– En hel del gips gick åt, men eftersom det var långsamvuxet norrlandsfur så var det också svårantändligt, säger Curt Salomon-Sörensen. 

Eslövs byggnadsvårdspris instiftades år 2014 och Asplunds lagerhus har varit nominerat tidigare, berättar Mikael Vallberg, planchef på Eslövs kommun, men då har det funnits andra mer aktuella projekt. 

– Lagerhuset är en mycket speciell byggnad och ombyggnationen till bostäder är väldigt fint gjord av arkitekten Curt Salomon-Sörensen och Midroc/Granitor. Därför är vi glada att det uppmärksammades förra året.  

En viss besvikelse finns dock hos Curt Salomon-Sörensen att det bara var Brf Lagerhuset som prisades och inte han själv. Självklart skulle han också ha uppmärksammats då enligt Mikael Vallberg. Kommunen kommer nu att skicka ett tack och blommor. 

– Det blev fel vilket vi naturligtvis beklagar, säger Mikael Vallberg.

Mer att läsa