Gå till innehållet
Gå till startsidan

Sveriges Arkitekters bransch- och medlemstidning

Så blir temporära arkitekturskolan på Chalmers

Chalmers bygger om och nu evakueras arkitektutbildningens lokaler i ett år. Den tillfälliga lösningen blir att arkitektstudenterna får inta ett system av byggnadsställningar i två stora hallbyggnader på campus.

I en multihall på 1000 kvadratmeter skapas studieplatser för 250 studenter genom ett system av byggnadsställningar med påhängda, osågade plywoodskivor. Illustration: Case Studio

Det är kontoret Case Studio, som sedan tidigare är involverade i Chalmers arkitekturs ombyggnad, som ansvarar för den arkitektoniska utformningen av de tillfälliga lokalerna.

– Vi har strävat efter en evakueringslösning som ska bli en tillgång för arkitekturutbildningen. Den tillfälliga och råa karaktären är tillåtande och inbjuder till prototypande och ett experimentellt arbetssätt, långt ifrån en tillfällig nödlösning, säger Jonas Carlson, arkitekt på Case Studio.

En oanvänd betongprovningshall blir arkitektskolans tillfälliga ljusgård med utställningar, verkstad och datorplatser.

En oanvänd betongprovningshall blir arkitektskolans tillfälliga ljusgård. Illustration: Case Studio

Den ena hallen, betonghallen, blir en motsvarighet till dagens ljusgård, med plats för utställningar, workshops och fullskaletest. I anslutning ligger den andra hallen, multihallen, en föreläsningssal som görs om till arbetsplatser för 250 studenter i årskurs ett till tre. Båda hallarna är cirka 1 000 kvadratmeter stora.

Lösningen är en skola på och i byggnadsställningar, med plywoodskivor som hängs på ställningarna i sina grundmått och som går att hänga om efter behov.

Plywoodskivorna är nya och frästa på fabrik för att kunna hängas in i ställningen på flera sätt. Spåret passar kransarna på byggnadsställningarnas vertikala spiror. Illustration: Case Studio

Plywoodskivorna är nya och frästa på fabrik för att kunna hängas in i ställningen på flera sätt. Spåret passar kransarna på byggnadsställningarnas vertikala spiror.
Illustration: Case Studio

– Vi har utvecklat ett system som vi tycker ger mycket arkitektur för pengarna. Idag sitter studenterna i en skola som i flera omgångar renoverats om till en helt ordinär kontorsmiljö. Vi hoppas att man som student i den temporära arkitekturskolan kan känna sig fri att ta ut svängarna, säger Jonas Carlson.

Maja Olsson ska börja i årskurs tre till hösten och är en av studenterna som kommer att tillbringa ett år av sina studier i den tillfälliga lösningen.

– Jag tror att det kommer att bli bra! Det blir spännande att sitta så många i ett och samma rum, jag tror det kan bli en livlig och schysst miljö. Enda svårigheten kan bli ljudet, men det vet jag att de jobbat mycket med, säger Maja Olsson.

Mer att läsa