Gå till innehållet

Ross hjälper kunder ta banklån

Pål Ross, vd på Ross arkitektur och design, har inlett samarbete med en bank som ska ge kunder möjligheten att låna till projekteringen.

Varför gör ni det här?

– Avsikten är att erbjuda en bra lösning för att kunna undvika det moment 22 som uppstår när en kund inte kan få lån för att anlita en arkitekt, eftersom banken ofta vill se det tänkta slutresultatet innan de beviljar ett byggkreditiv. Och ju fler som går till en arkitekt istället för till en husfabrik, ju bättre är det.

Varför behövs det här just nu?

– Om vi arkitekter ska kunna göra ett bra jobb kostar det mer än vad som är bekvämt att betala med bara sparkapital. I och med att lånereglerna har förändrats till det sämre för kunderna har människors rörelseutrymme vingklippts.

Hur går det till rent praktiskt?

– Tidigt i processen kommer en kund kunna låna upp till en halv miljon kronor. Det ska kunna finansiera idéskisser, bygglovshandlingar och projektering utan att man behöver ta från eget kapital.

Hur många har använt sig av den här möjligheten?

– Vi lanserade samarbetet i slutet på augusti och ännu har ingen hunnit nyttja det, men jag vet att det tar tid för marknaden att bli medveten om möjligheten. På sikt menar jag att det här kommer att ha betydelse för ungefär en tredjedel av våra kunder.

Mer att läsa