Gå till innehållet

Pristagare sätter ljuset på sjukas behov

På vård- och omsorgsboendet Humana i Gävle skapar dynamiskt ljus en miljö där de boende kan känna sig som hemma men som även fungerar för vårdarbete. För den balansgången har projektet nu belönats med Ljuspriset.

– Det är roligt att också den här typen av projekt får ett erkännande, säger Eva Bratell, arkitekt på Ljusrum.

Ljus som förändras i styrka och temperatur under dagen för att förstärka dygnsrytmen och en ljussättning som leder de boende mot vardagsrummet när det är dags för måltider och därifrån när de är över. Det är några sätt som Ljusrum använder dynamiskt ljus på i vård- och omsorgsboendet Humana i Gävle.

Föränderligt ljus har stor potential att både underlätta för personalen och hjälpa de boende som kräver extra omsorg. Inte minst personer med demens som lätt tappar tidsuppfattningen. Med start på morgonen förändras delar av belysningen genom att öka i styrka och bli kallare, toppa runt lunchtid för att sedan avta i styrka och bli varmare under eftermiddag och kväll. Detta är ett sätt att visuellt förtydliga dygnsrytmen.

– Just nu finns det ett standarddygn som rullar varje dag, året om. Det skulle gå att anpassa ljuset även efter olika årstider, och det kanske vi gör i framtiden, men det är bra med rutin också, säger Jonas Lindahl, ljusdesigner på Ljusrum.

På två avdelningar testar de just nu att ha större skillnad i nivå och färg på ljuset över dagen för att titta djupare på hur ljus påverkar människan biologiskt.

Sänggaveln är specialritad av Ljusrum.

För att lyckas med sina belysningsambitioner var Ljusrum tvungna att rita egna armaturer. Det blev en serie om tre: en låg och en hög plafond samt en pendel med både nedåtriktat ljus och uppljus med dagsljuskaraktär som kan styras var för sig. Alla har fått en plisserad skärm som ska ge ett hemlikt intryck, i linje med inredningens koncept.

– Vi har utgått från människan och tagit in färg och gedigna material för att undvika institutionskänslan, säger Eva Bratell.

För att lösa olika frågeställningar i boenderummet har Ljusrum specialritat en fast sänggavel med inbyggd teknik och belysning som ger ett indirekt ljus på vägg och tak. Det gör att kontrasten mjukas upp och minskar bländningen när personalen behöver starkt ljus i rummet. En sensor i sänggavelns underkant känner av om någon går ur sängen på natten och ett svagt ljus tänds för att undvika de fallolyckor som ofta drabbar äldre i mörkret.

Mer att läsa