Gå till innehållet

Portugisisk vinst i tävling om energi­byggnad

Den portugisiska arkitekten Marcelo Dantas tog hem segern i den allmänna arkitekttävlingen om en ackumulatortank för fjärrkyla i Göteborg. Det vinnande förslaget har potential att bli ett nytt landmärke, skriver juryn.

Över 80 bidrag kom in i den allmänna tävlingen om ackumulatortanken i Göteborg där förslaget Helan och Halvan av portugisiska kontoret Unipessoal genom Marcelo Dantas blev utsedd till vinnare.

”Gestaltningen är intressant utifrån stadens alla skalor. De olikstora formerna ger förslaget en lekfull och skulptural kvalitet”, skriver juryn om vinnarförslaget.

Bakgrunden till tävlingen är att Göteborg energi planerar att bygga en ackumulatortank i Gullbergsvass i Göteborg under 2026–2027, eftersom behovet av fjärrkyla ökar i Göteborg. En ackumulatortank används både som energilager och som produktionsanläggning i fjärrkylanätet. Den nya tanken kommer att vara väl synlig i staden och påverka sin omgivning.

På andra plats i tävlingen kom Aldén arkitektur med förslaget Glory och på tredje plats Cedervall arkitekter med förslaget Vågor från hav till skyline. Sex hedersomnämnanden gavs till förslag ritade av EG architects, Metropolis arkitekter, White arkitekter, Arkvis arkitekter respektive Pelago arkitekter.

En stor vit cylinderformad byggnad ligger bredvid en väg med bilar, gatlampor, skyltar och en tegelkonstruktion. I bakgrunden finns träd och himlen är delvis täckt av moln.

Till ackumulatortanken hör ett teknikhus på 850 kvadratmeter som också ingick i tävlingsuppgiften och tillsammans bildar volymerna en helhet. Det vinnande förslaget är utformat med två olikformade cylindrar i korrugerad stålplåt. En fyra meter hög mur av återvunnet tegel bullerskyddar anläggningen från E45:an. Ingen fasadbelysning föreslås vilket bidrar till att djurlivet fredas.

Om den allmänna arkitekttävlingen i Göteborg

Tävlingen arrangerades av Göteborg energi i samarbete med Göteborgs stad och Sveriges Arkitekter. Juryn har bestått av: Sebastian Bergvall, Gunnar Ekman, Helena Nordström och Anders Strand från Göteborgs energi, Björn Siesjö och Björn Bryngelsson från Göteborgs stad, samt arkitekt Mattias Lind, utsedd av Sveriges Arkitekter. Jurygruppens processledare och sekreterare var Ulrika Nero, Sveriges Arkitekter. Alla bidrag finns att se på Sveriges Arkitekters hemsida.

Mer att läsa