Gå till innehållet

Omarbetade byggregler får fortsatt hård kritik

Boverket har nu kommit med sina reviderade förslag till nya byggregler. Förslagen får kritik för att inte tagit tillräcklig hänsyn till den omfattande kritik som det tidigare förslaget fick.
– Boverket fortsätter på den inslagna vägen att underminera den goda bostaden, och faktiskt också byggbranschens nödvändiga klimatarbete, säger Sveriges Arkitekters förbundsdirektör Tobias Olsson i en kommentar.

Boverkets förslag till nya byggregler som kom i somras föregicks av två konkurrerande utredningar och fick utstå svidande kritik från hela branschen och även från Boverkets egna anställda, vilket Arkitekten tidigare rapporterat om.

Nu kommer Boverkets omarbetade förslag som är ute på remiss till den 5 april. 

Sveriges Arkitekter hör till dem som är fortsatt kritiska:

– Vissa ändringar har gjorts, bland annat backade Boverket på den viktiga ”detaljen” utblick. Men sammantaget ser vi inte det omtag vi önskade och som måste ske utifrån kvalitet, statens ansvar och hållbarhet, skriver Sveriges Arkitekters förbundsdirektör Tobias Olsson i en kommentar. 

I en debattartikel i tidningen Altinget skriver han att även det omarbetade förslaget kommer att ge ”obekvämare, mörkare och sämre byggda bostäder”. Han är också kritisk till att reglerna inte innehåller något om cirkulärt byggande. 

– Hur kan man göra om byggreglerna 2024 utan att ta chansen att göra dem cirkulära? Det är obegripligt för mig, skriver han på Linkedin.

Boverket kommer återigen att gå igenom de inkomna remissvaren. I förra vändan var de hela 1 400 stycken.

Planen är att de nya byggreglerna ska implementeras i januari 2025.

Mer att läsa