Gå till innehållet

Nyréns vann tävling om park i Borås

Nyréns arkitektkontor vann tävlingen Mittpunkten som handlar om en del av av nya Viskans park.

Det var i höstas som Borås Stad utlyste arkitekttävlingen om hur den centrala delen av den blivande Viskans park ska gestaltas. Tävlingsområdet kallas Mittpunkten och uppgiften var bland annat att visa hur den befintliga Hallbergsbron kan bli en del av Stadsparken samt skapa en naturskön plats som lockar till att stanna upp.

– I vårt förslag ges parkens bortglömda kvaliteter nytt liv genom små tillägg och nya kopplingar, säger Clara Eckersten, landskapsarkitekt på Nyréns, om det vinnande förslaget i ett pressmeddelande.

Tävlingen arrangerades i två steg. Först i en allmän 72-timmarstävling där 29 kontor lämnade in sina förslag och sen i ett andra steg där Nyréns, WSP och CF Möller ombads att vidareutveckla sina förslag. För det fick de ett arvode om vardera 250 000 kronor. Nyréns fick som slutlig vinnare dessutom en prissumma på 100 000 kronor.

Juryn rekommenderar nu att förslaget vidareutvecklas och genomförs. ”Viskning är ett välarbetat och gediget förslag med många fina detaljer. Konceptet tar fasta på Borås textilindustri och utformningen visar hur delar av parken som varit gömda och glömda kan utvecklas med hjälp av subtila tillägg”, skriver juryn i sin motivering.

Om vinnarteamet

Nyréns arkitektkontor vinnarteam består av landskapsarkitekterna Clara Eckersten och Tobias Pehrsson (ansvariga), samt Marta Wännman, Bengt Isling, Andreu Taberner och Lina Andersson. 

Mer att läsa