– Det absolut roligaste vore om varje person i det här rummet får ett jobb eller en praktikplats, vänner i branschen och att vi själva hittar nya kollegor, säger Joakim Kaminsky.

Idén föddes efter att kontoret skänkt en summa pengar för att hjälpa till i den akuta krisen och ville göra något mer långsiktigt. Medarbetarna insåg att de själva satt på nätverk och kunskap om det dagliga arkitektarbetet och den 3 december tog kontoret emot ett femtontal nyanlända kollegor som de fått kontakt med via Arbetsförmedlingen. Mötet följs upp av ett mingel med arbetsgivare. Modellen kallar de KAN, kontaktyta för arbetssökande nyanlända, och de hoppas initiativet ska sprida sig till and-ra städer och branscher.

Eftermiddagen inleddes med korta föredrag av Sveriges Arkitekter, Sveriges Ingenjörer och Arbetsförmedlingen. Därefter blev det samtal i smågrupper där arkitekterna på Kjellgren Kaminsky överöstes med frågor om allt från digitala verktyg till ansvarsfördelningar.

– Utbytet av erfarenheter betyder mycket för oss som kommit hit, säger Layla Kandakji som varit i Sverige i två år och nyligen undervisat på en kurs på Chalmers. Med trettio års erfarenhet som lärare på arkitekturfakulteten i Aleppo hoppas hon kunna fortsätta sin yrkesbana i Göteborg.

Ulla Bäcksin arbetar på Byggarbetsförmedlingen med tjänstemän som specialområde. Hon säger att en stor svårighet är att få sin utländska utbildning bedömd, ibland får man inte med sig alla papper. En annan utmaning är de olika arbetsprocesserna, skillnaden kan vara svår att greppa både för arbetsgivare och arbetssökande.

– Därför är ett möte som det här toppen. Att komma in i nätverket som ny i landet är avgörande, säger Ulla Bäcksin.

Feras Abboud vet vad hon talar om. Dagens möte är första gången han träffar andra arkitekter sen han kom till Sverige från Syrien för över två år sen.

– Jag fick just mitt uppehållstillstånd, så nu har jag rätt att läsa på SFI och söka jobb, säger han.

Feras Abboud arbetade tio år som planeringsarkitekt i staden Hamah innan flykten. Dagens största och mest glädjande överraskning är att hans gamla professor – Layla Kandakjis man – bor i Göteborg precis som han.

Bredvid står arkitekten Bachar Haddad som jobbat i Syrien, Abu Dhabi och Irak och varit i Sverige i snart två år. Han tycker att Kjellgren Kaminsky gjort en fantastisk insats.

– Om inte det här hade ordnats, hur skulle vi annars fått möjlighet att träffa våra svenska kollegor och höra hur arbetsmarknaden fungerar här?