Gå till innehållet

Nya stadsarkitekten: ”Malmö har alltid funnits på min radar”

Högst på hans göralista: att lyssna in olika perspektiv och skapa inkluderande processer.
– Att den kulturella mångfalden speglas i den gestaltade livsmiljön är oerhört angeläget, säger Malmös nya stadsarkitekt Finn Williams.

Efter ett par år på privata kontor som OMA kände Finns Williams att hans kompetens skulle göra större nytta i det allmännas tjänst.

– Det finns oerhört många duktiga arkitekter i London, men deras expertis används inte i tillräckligt stor utsträckning för att forma vardagsmiljöerna som människor lever i. Det är en enorm brist.

Men att ta ett sådant steg år 2008 var ovanligt. Under sin första dag i Croydon, en av Londons mest utsatta stadsdelar, insåg Finn Williams att hans nya kollegor antog att han var en riktigt misslyckad arkitekt, eftersom han skulle arbeta hos dem på kommunen.

– I det ögonblicket blev det tydligt att vi förlorat tron på att publika miljöer kan vara spännande, visionära och djärva. Och att det var här jag kunde göra skillnad.

År 2017 grundande han och Pooja Agrawal Public practice, en organisation som i dagsläget placerat ut över 170 arkitekter och planerare i Londons olika kommuner. Att de lyckats visa vad arkitektonisk kvalitet betyder för stadens offentliga rum gör att han med gott samvete nu lämnar vd-posten för rollen som Malmös nya stadsarkitekt.

– Malmö har alltid funnits på min radar när det gäller städer jag varit intresserad av att arbeta i. Där finns de ruffa kanterna och mångfalden, precis som i London. Jag kände mig omedelbart hemma första gången jag kom dit.

Finn Williams beskriver Malmö som en europeisk förebild inom innovativ stadsplanering. Att se till att staden också blir ett föredöme när det gäller social och inkluderande planering är hans första prioritet.

Mer att läsa