Gå till innehållet

Ny studenttävling söker svar på framtidens kollektivtrafik

Elektriska bussar som varken bullrar eller släpper ut avgaser öppnar nya möjligheter för att integrera resandet i byggnader. Nu efterfrågas nya idéer som tar fasta på detta i en arkitekttävling om framtidens kollektivtrafik som riktar sig till landets studenter.

– När det handlar om framtidens resande är det inte bara miljövänligare transportmedel som är viktigt. Utvecklingen gör det även möjligt att integrera resandet i arkitekturen och skapa rum i staden som hittills inte funnits. Här kan framtidens arkitekter bidra till en förbättrad upplevelse och till att vår vardag förenklas. Vi hoppas på många visionära och spännande bidrag, säger Jan Mattsson, vd för Swecos arkitektverksamhet som tillsammans med Volvo Bussar och Sveriges Arkitekter står bakom tävlingen, i ett pressmeddelande.

Uppgiften är att utforma en plats i stadsmiljö där elbussar på ett innovativt sätt integreras med en byggnad eller utomhusmiljö i en svensk stad med minst 100 000 invånare. Deltagarna väljer själva en passande plats och måste ta hänsyn till dess fysiska förutsättningar.

Startskottet för tävlingen Framtidens kollektiva resande går den 26 januari i och med en introduktionsföreläsning på KTH i Stockholm. Föreläsningen filmas och kommer att finnas tillgänglig i efterhand. Alla som vill delta i tävlingen måste anmäla sig senast den 2 februari.

Deltagarna har sedan på sig till den 23 mars att utforma sina förslag. Vinnarna presenteras den 17 maj och förslagen ställs ut i både Stockholm och Göteborg samt presenteras under Almedalsveckan i Visby i början av juli. Prissumman är på totalt 70 000 kronor.

Målsättningen är att Sweco och Volvo Bussar ska arbeta vidare med de vinnande förslagen efter att tävlingen är avslutad.

Mer information finns på www.framtidensresande.com

Mer att läsa