Gå till innehållet

Nu öppnar Arkdes stora bostadsutställning

Det omdebatterade Arkdes slår upp portarna till årets stora satsning. Varför bor vi som vi gör och hur ska vi bo i framtiden? Det är två frågeställningar som utställningen Bo.Nu.Då ger sig i kast med.

Vem var han – den anonyma arkitekt som skapade förutsättningar för hela den svenska punkrörelsen? I en knappt läsbar anteckning på en ritning över centrumhuset i stadsdelen Rågsved, Stockholm, avsätts en yta som ”Ungdomsgård o fören. lok. f ungdom”. Några år senare har Oasen blivit ett begrepp och Ebba Grön tagit landet med storm. Ritningen är ett av många fynd i den djupdykning i de egna arkiven som Arkdes gjort inför storsatsningen Bo.Nu.Då.

ritning rågsved fotoMJ

Efter en remissrunda där majoriteten dissar arkitekturutredaren Christer Larssons förslag att lägga ner Arkdes, är det ett stärkt centrum som nu kopplar greppet om svensk bostadspolitik under 99 år. Ständigt tillfälliga överintendenten Kerstin Brunnberg håller en låg profil under pressvisningen och koncentrerar sig på att hålla ordning på journalistkårens kaffekoppar. I stället är det curator och projektledare Dan Hallemar, på utlån från Arkitektur Förlag, som guidar genom utställningens teman. Han passar också på att lyfta museets omtalade arkiv:

– Att gå ner där är att som komma till Joakim von Ankas pengabinge! Den som tillbringar ett halvår i Arkdes arkiv kommer att komma upp igen med svar på de flesta av dagens bostadsfrågor.

Dan Hallemar är curator för utställningen Bo.Nu.Då på Arkdes.

Dan Hallemar är curator för utställningen Bo.Nu.Då på Arkdes.

Intressant är till exempel jämförelsen mellan krisbostäderna i Stockholm i 1920-talets början och den tillfälliga inkvarteringen av transitflyktingar hösten 2015. Den enda påtagliga skillnaden är att familjerna för hundra år sedan åtminstone hade skiljeväggar som gav minimal avskildhet trots trängseln. Utställningsrummet, signerat arkitekterna Klas Ruin och Ola Broms Wessel, har också det formen av ett flexibelt husbygge i limträbalkar av samma slag som används för större träkonstruktioner.

Utställningen öppnar den 16 april och fortsätter till den 8 januari 2017.

Mer att läsa