Gå till innehållet

Nu kan hon kombinera elitidrotten med studierna

De första åren kämpade Sofia Eklund i hård motvind för att kunna spela i landslaget för ultimate frisbee samtidigt som hon pluggade till arkitekt på KTH. Tipset att bli Riksidrottsuniversitetsstudent, RIU-student, förändrade allt.

– En gång sa en lärare på skolan att jag borde hoppa av utbildningen eller sluta med frisbee, berättar Sofia Eklund.

Det första året på utbildningen kände hon sig tvingad att ge upp sin landslagssatsning men i årskurs två ville hon ändå pröva igen.

– Det blev en otrolig stress och problem med lärarna när presentationer och examinationer krockade med träningsläger och mästerskap, säger hon.

Tillslut var det en lärare som tipsade henne om RIU. KTH är ett av fyra lärosäten i Sverige som kan kalla sig Riksidrottsuniversitet. Det innebär att skolan åtar sig att skapa möjligheter för elitidrottare att kombinera sin idrottskarriär med högskolestudierna. I höstas, inför årskurs tre, ansökte Sofia Eklund om att bli RIU-student.

– Den största skillnaden är att jag slipper stressen att missa examinationer och bli underkänd. Nu finns möjlighet att justera schemat, som nu i vår när det är landslagsläger inför VM.

Hon upplever fortfarande att det på skolan inte alltid anses positivt att hon har ett annat stort intresse vid sidan av arkitekturen, men hon känner sig inte ensam.

– Vi är fler som ser fördelarna med att ha ett annat intresse och att begränsa studierna till normala arbetstider och känna oss lugna med det. Det kreativa är viktigt för mig men det tar också mycket av en själv. På gymmet eller på frisbeeplanen kan jag släppa det och bara vara frisbee-Sofia.

Bilden från Facebook visar Sofia Eklund in action när Sverige mötte Ryssland på EM i ultimate frisbee i Ungern i somras.

 

Detta är RIU

  • Riksidrottsuniversitet, RIU, är ett samarbete mellan ett antal lärosäten, Riksidrottsförbundet och de olika specialidrottsförbunden.
  • Lärosätet ska bland annat aktivt ge potentiella och aktuella landslagsidrottare möjligheten till ett individuellt studieupplägg. Studenten erbjuds också särskild karriärrådgivning och möjlighet att träna i anslutning till lärosätet.
  • För att ansöka om att bli RIU-student krävs ett intyg från aktuellt specialidrottsförbund.
  • Som arkitektstudent finns möjligheten på KTH, Chalmers och UMA. Möjligheter finns också på BTH som är ett så kallat Elitidrottsvänligt lärosäte, EVL.

Mer att läsa